"Ar fi o soluţie să adoptăm Constituţia cu două treimi, fără referendum", a afirmat liderul UDMR, evocând practica Parlamentului Ungariei, care poate modifica Constituţia, fără consultare populară, cu votul a două treimi dintre parlamentari.
El a mai recomandat o revizuire mai amplă a Constituţiei decât ce propune guvernul prin proiectul său de modificare a legii fundamentale. Marko Bela a admis totuşi că proiectul Guvernului depăşeşte cu câteva alineate ceea ce s-a decis prin referendum, cazul prevederii privind obligaţia pentru autorităţile publice de a se consulta cu organizaţiile minorităţilor naţionale referitor la deciziile privind identitatea lor etnică, religioasă şi culturală.
Liderul Uniunii a apreciat că, din punctul său de vedere, ar trebui schimbat fundamental şi radical actualul Parlament.
"Sunt convins că acest sistem bicameral nu este un sistem benefic pentru ideea de parlamentarism în România", a exemplificat liderul UDMR, el susţinând că existenţa celor două Camere face posibile amânări, tergiversări şi dispute interminabile şi generează nesiguranţă în privinţa actului legislativ.
Preşedintele UDMR a subliniat că soluţia ar fi un altfel de sistem bicameral, nu unul unicameral.
UDMR ar mai propune regândirea atribuţiilor Guvernului, prin eliminarea atribuţiei de a adopta ordonanţe de urgenţă şi posibilitatea asumării răspunderii privind un proiect de lege.
Liderul Uniunii este însă pesimist cu privire la celritate cu care Constituia va fi modificată. El a mintit că în acest moment partidele parlamentare au abordări diferite privind problemele majore referitoare la Legea fundamentală, de aceea va fi nevoie de mai mult timp pentru modificarea ei,în condiţiile în care este nevoie de obţinerea majorităţii de două treimi în legislativ.
Marko a prognozat că termenul pentru modificarea Constituţiei ar putea fi împins până în 2012, chiar înainte de alegeri, deşi oportun ar fi finalizarea acestui proces în 2011.
Antena3.ro