UPDATE. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat, la Târgu Mureş, după şedinţa Consiliului Permanent, că Uniunea aşteaptă de la PDL, în următoarele zile, soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii educaţiei, menţionând că dacă legea nu va fi deblocată Uniunea nu va putea merge "mai departe".
Liderul UDMR a declarat, sâmbătă, la finalul şedinţei Consiliului Permanent, că în acest moment există o criză a coaliţiei, în care sunt puse sub semnul întrebării coeziunea şi solidaritatea coaliţiei.
El a spus că atunci când şi-a asumat intrarea la guvernare UDMR a avut în vedere rezolvarea problemelor legate de criza economică, dar şi fiindcă a considerat că există posibilitatea unei reforme generale a societăţii româneşti. El a spus că al treilea deziderat al UDMR a fost, atunci când a intrat la guvernare, lărgirea drepturilor minorităţilor şi progresul în relaţiile interetnice.
"Prin blocarea Legii educaţiei este în pericol atât continuarea reformei generale, cât şi lărgirea drepturilor minorităţilor", a spus Marko.
El a arătat că cele trei deziderate "sunt absolut necesare pentru a merge mai departe cu actuala coaliţie".
Marko a spus că, în aceste condiţii, UDMR solicită PDL găsirea unei soluţii, în următoarele zile, pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii Educaţiei.
"Dacă reuşim să deblocăm Legea educaţiei putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie. Dacă nu se reuşeşte cred că UDMR nu poate să meargă mai departe", a mai spus liderul UDMR. UDMR decide astăzi dacă rămâne sau nu la guvernare! Liderii din teritoriu se întrunesc la Târgu Mureş în şedinţa Consiliului Permanent, după ce zilele trecute conducerea partidului a discutat la Guvern cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu despre nemulţumirile ivite în coaliţie.
Liderii UDMR din teritoriu sunt nemulţumiţi că se tot amână adoptarea Legii Educaţiei, cea care prevede drepturi sporite pentru minoritatea maghiară.
Aşa că se gândesc serios dacă e cazul să iasă de la guvernare.
Democrat-liberalii sunt însă optimişti şi cred că nu se pune problema ruperii coaliţiei.
UDMR le-ar putea cere partenerilor din Guvern un termen limită pentru adoptarea Legii Educaţiei. Potrivit unor surse, la ultimele negocieri care au avut loc la Palatul Victoria, premierul Emil Boc le-ar fi promis că zonele locuite preponderent de maghiari vor avea prioritate la stabilirea viitorului buget.
Între timp, opoziţia e gata de negocieri. Cel puţin liberalii.
„Dacă UDMR înţelege că este parte dintr-un Guvern care ruinează România (...) şi doreşte să caute o altă formulă şi o altă cale, stăm de vorbă cu cea mai mare plăcere şi eu personal, cu cea mai mare încredere. Asta nu înseamnă însă că PNL îşi va modifica sau îşi va tranzacţiona poziţia politică în legătură, de pildă, cu Legea Educaţiei Naţionale“, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Tensiunile au început să apară în coaliţie după ce magistraţii Curţii Constituţionale au decis că asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei este neconstituţională.