Antena 3 CNN Politică Marko Bela: Românii cu funcţii în administraţia din Harghita şi Covasna ar trebui să cunoască limba maghiară

Marko Bela: Românii cu funcţii în administraţia din Harghita şi Covasna ar trebui să cunoască limba maghiară

Marko Bela: Românii cu funcţii în administraţia din Harghita şi Covasna ar trebui să cunoască limba maghiară
05 Mar 2009   •   18:29

Românii din judeţele Harghita şi Covasna care nu cunosc limba maghiară au un ?handicap? lingvistic. Greutatea accederii lor în instituţiile administraţiei locale din aceste judeţe ar fi unul din efectele acestui handicap, susţine preşedintele UDMR, Marko Bela.
"Sunt de acord că peste tot trebuie să fie şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din localitatea sau judeţul respectiv, aşa e cinstit (...) În schimb, trebuie să ştiţi că aici românii au un handicap, în ghilimele, şi anume că în toate instituţiile administraţiei locale din aceste judeţe, după părerea mea, cei care au o anumită răspundere trebuie să cunoască amândouă limbile. Şi cu tot respectul spun acest lucru (...) Aşa cum şi de la maghiari în mod drept se aşteaptă să cunoască foarte bine limba română şi invers, şi românii care au astfel de funcţii sau răspunderi ar trebui să cunoască limba maghiară?, a declarat, joi, în Covasna, liderul Uniunii.
Marko a dat ca exemplu posturile de contact cu publicul, unde angajaţii ar trebui să ştie să se exprime cel puţin în ambele limbi.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close