Antena 3 CNN Politică Marko Bela: PD-L nu se va dezice de UDMR

Marko Bela: PD-L nu se va dezice de UDMR

Marko Bela: PD-L nu se va dezice de UDMR
08 Dec 2008   •   18:00

Liderii UDMR se arată uimiți de opțiunea exprimată de PSD de a nu negocia cu ei viitoarea formulă de guvernare, având în vedere buna colaborare din trecut. Echipa de negociatori a Uniunii se va implica în continuare discuțiile ce vor urma în baza mandatului decis de Consiliul Permanent al formațiunii, unii lideri ai formațiunii punând reticența PSD pe seama unor calcule de ordin tactic.
Preşedintele UDMR, Marko Bela, s-a declarat convins că PDL nu se va dezice de UDMR. ?Nu prea înţeleg decizia colegilor de la PSD, fiindcă am fi vrut o coaliţie de dreapta PNL-PDL- UDMR. În acest moment ţara are nevoie de guvern și fiecare trebuie să accepte un anumit compromis pentru a realiza acest scop. Fiecare trebuie să cântărească dacă are un interes pentru a contribui la funcţionarea acestei coaliţii. Acum câteva zile am discutat de o eventuală colaborare şi PSD a vrut. Probabil că au vrut să pună anumite condiţii şi nu au găsit o altă condiţie pertinentă. Noi am avut o întelegere de principiu cu PDL că vom colabora şi Emil Boc nu s-a dezis de ea?, a arătat Marko Bela, care a pus motivele cererii PSD pe seama unei motivaţii de ordin tactic.
?Noi nu am avut un litigiu explicit cu PSD în ultima vreme. Ei nu ne-a căutat. Nu am discutat. Probabil că au nişte motive de ordin tactic?, a mai spus liderul Uniunii.
Pentru senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, hotărârea PSD este una ?ciudată?. ? mmi se pare ciudat. Noi am avut o bună colaborare cu PSD în perioada 2000-2004. Cred că fiecare guvern al României ar avea de câștigat pe plen intern și extern de pe urma participării UDMR la guvernare? a declrat Frunda.
Parlamentarul a precizat însă că echipa de dialog a uniunii va participa la viitoele negocieri pentru formarea guvernului în virtutea mandatului cu care a fost însărcinată de Consiliului permannent al formațiunii.
Marton Arpad: ?Cei din PSD vor să reînvie metehnele primelor guvernări feseniste?
?Nu știu care a fost motivația social-democraților din teritoriu de au venit cu o asemenea solicitare. Aparent, vor să reînvie metehnele primelor guvernări feseniste. Evident suntem într-o situație mai puțin rațională. Dacă mai marii din PSD au ceva de împărțit atunci ar avea cu PD-L, nicidecum cu UDMR. Nu noi am fost cei care i-am atacat într-un mod mai puțin elegant, ci alții. Opțiunea lor exprimată astăzi îi caracterizează? este de părere liderul deputaților Uniunii, Marton Arpad.
Pentru Marton, poziția PSD în privința Uniunii nu e de natură să descurajeze particpareafromațiunii sale la negocierile pentru guvernare. ?PD-L a anunțat că va continua aceste negocieri cu PSD și UDMR. Totodată președintele este cel care va desemna un premier, iar premierul va decide formula de guvernare? a explicat Marton motivele optimismului care domnește în UDMR.
UDMR, în calculele și strategiile PD-L și PSD
Potrivit unor surse din PD-L, cooptarea UDMR la guvernare ține de anumite rațiuni tactice, întrevăzute și de strategii din PSD. Parteneriatul cu UDMR la guvernare ar oferi un mijloc PD-L-ului de a face față mai bine eventualelor presiuni venite din partea PSD și de a nu deveni dependenți de voturile social-democrate în Parlament. Totodată, în cazul unei eventuale defecțiuni ce ar putea surveni între PSD și PD-L, liderii din Modrogan ar putea guverna alături de cei din Uniune, cu o susținere parlamentară din partea minorităților naționale și a ventualilor prlamentari pe care i-ar putea racola în viitor.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvernare PSD PD-L negocieri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close