Surse din cadrul Uniunii susţin că în acest moment sunt luate în calcul două variante: fie un nou guvern politic condus de Emil Boc, fie susţinerea unui guvern de tehnocraţi cu Klaus Johannis ca premier, alternativa oferită de PNL, dar care nu se bucură de susţinere din partea PSD.
"Guvernul şi Parlamentul sunt, în mod firesc, într-o relaţie directă, din punctul nostru de vedere o relaţie de subordonare. Acesta a fost motivul pentru care s-a iniţiat moţiunea de cenzură, neavând majoritatea necesară pentru guvern de a lua măsuri anticriză în această perioadă destul de dificilă", i-a explicat Marko Bela preşdintelui motivul pentru care Uniunea a susţinut căderea actualului guvern prin moţiune de cenzură.
Liderul Uniunii a precizat după consultări că formaţiunea sa i-a propus şefului statului soluţia unui guvern anti-criză condus de un premier independent şi format din specialişti ?care să poată da răspunsuri corecte la toate problemele?.
?I-am propus preşedintelui să ne gândim cu toţii la soluţia unui guvern anticriză care într-adevar ar putea să fie condus de un prim-ministru independent, un guvern format din specialişti? a arătat Marko, precizând că Traian Băsescu nu dat nici un răspuns negativ sau afirmativ la această propunere.
Cât priveşte propunerea PNL de susţinere a primarului Sibiului, Klaus Johannis ca premier peste un guvern de tehnocraţi, Marko a apreciat că este o soluţie viabilă, care poate eventual indica ?direcţia când vorbim de un premier independent?.
Liderul UDMR a arătat că vor fi purtate consultări în aceste zile cu Psd şi Pnl , fiind de dorit o discuţie şi cu ?colegii? din PDL.
Din delegaţia UDMR prezentă la Cotroceni fac parte preşedintele Uniunii, Marko Bela, preşedintele executiv Kelemen Hunor, vicepreşedintele executiv Laszlo Borbely, liderul senatorilor UDMR Verestoy Attila, liderul deputaţilor UDMR Marton Arpad şi preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda.
Marius Vulpe, Antena3.ro