Antena 3 CNN Politică Marko Bela îmbrăţişează ideile Opoziţiei: Preşedinte ales de Parlament, Senatul, cameră a regiunilor

Marko Bela îmbrăţişează ideile Opoziţiei: Preşedinte ales de Parlament, Senatul, cameră a regiunilor

Marko Bela îmbrăţişează ideile Opoziţiei: Preşedinte ales de Parlament, Senatul, cameră a regiunilor
12 Mar 2010   •   11:01

Preşedintele ar trebui ales direct de Parlament, care trebuie să rămână bicameral prin transformarea Senatului într-o cameră a regiunilor, iar guvernul nu ar trebui să mai aibă dreptul de a emite Ordonanţe de Urgenţă. Sunt doar câteva din prevederile pe care vicepremierul şi liderul UDMR, Marko Bela le-ar dori prevăzute în viitoarea Constituţie. Totodată, UDMR va cere în discuţiile privind modificarea Constituţiei ca sintagma "stat naţional" să fie eliminată din legea fundamentală, pentru că "şi-a pierdut rostul". Poziţia exprimată de liderul UDMR este însă mai apropiată de vbiziunea PSD şi PNL despre revizuirea Constituţiei decât de cea a partenerilor de guvernare democrat-liberali.

Deja de ceva timp, arlamentarii PSD şi PNL caută soluţii pentru eludarea sau măcar păcălirea voinţei românilor exprimate la ultimul referendum. Cum perspectiva unicameralismului şi a reducerii numărului de reprezentanţi ai legislativului nu surâde unei mari părţi din actualii posesori de mandate de deputaţi şi senatori, cele două partide de Opoziţiei au cătat soluţii alternative. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a anunţat la începutul anului că parlamentarii partidului vor lucra la o iniţiativă leghislativă menită să tranforme Senatul într-o cameră a aleşilor locali în care să fie dezbatute şi legiferate propuneri pentru domenii care ţin de administraţia publică.

Social-democraţii au îmbrăţişat rapid ideea colegului de opoziţie şi au dezvoltat-o. La Consiliul Naţional de joi a circulat un document în care se propunea păstrarea sistemului bicameral, senatori aleşi de colegii de electori compuse din membrii Consiliilor judeţene şi reprezentanţi ai consiliilor locale şi alegerea preşedintelui statului, indirect prin parlamentarii transformaţi în electori.

Totodată, viziunea PSD prevede şi o despărţire a competenţelor celor două camere legislative. Dacă Senatul ar urma să aibă exclusiv competenţe şi atribuţii legislative pe administraţie publică, Camera Deputaţilor ar avea numai o valenţă politică, reprezentanţii săi urmând a fi aleşi tot în baza unui sufragiu universal ca şi până în prezent.

Punctele de vedere social-democrate şi liberale sunt îmbrăţişate şi de udemeriştii aflaţi la guvernare. "Am putea trece liniştit la sistemul în care preşedintele este ales de Parlament, dar totuşi eu încerc să gândesc raţional şi ştiu foarte bine că în acest moment opinia publică nu ar accepta această soluţie. Dacă ne apucăm de modificarea Constituţiei, trebuie să ne gândim la o reformă generală a instituţiilor statului. Aş priva Guvernul de dreptul adoptării Ordonanţelor de Urgenţă, de dreptul asumării răspunderii în legătură cu anumite legi", a declarat vineri, Marko Bela, la RFI.

El a reiterat faptul că UDMR nu agreează ideea unui Parlament unicameral. "Nu agreăm ideea Parlamentului unicameral, pentru că într-adevăr funcţionează democraţii cu o singură Cameră şi funcţionează democraţii cu Parlamente bicamerale, deci din acest punct de vedere eu nu cred că s-ar aduce atingere ideii de democraţie în sine, dacă se trece de la un Parlament bicameral la un Parlament unicameral" a mai spus liderul Uniunii.

Marko a mai apreciat că România este o ţară mare, cu specificităţi şi diferenţieri de la o regiune la alta, care impune astfel păstrarea sistemului parlamentar bicameral pentru o mai bună reprezentare. El este însă de acord ca Senatul să devină o Cameră a regiunilor sau a judeţelor, aşa cum au propus deja PSD şi PNL.

"România este totuşi o ţară relativ mare, cu mai multe zone, cu mai multe regiuni foarte specifice, comunităţi diferite şi într-o astfel de situaţie ar fi foarte bine dacă am păstra sistemul bicameral, dar nu cel actual. Reprezentarea eminamente politică ar trebui să fie Camera Deputaţilor şi Senatul ar trebui să fie o reprezentanţă a diferitelor regiuni, o Cameră a regiunilor sau a judeţelor, ceea ce nu înseamnă că senatorii nu ar fi aleşi pe liste de partide sau la propunerea partidelor, dar oricum, modalitatea de alegere şi reprezentare ar trebui să difere şi atribuţiile ar trebui să fie diferite", explică Marko Bela.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close