"Orice dispoziţie din Constituţie poate fi modificată sau poate fi modificat acel articol care interzice modificarea unor dispoziţii. De la început mie mi s-a părut o bizarerie sau o absurditate că noi, în Constituţie, am interzis schimbarea unor dispoziţii pentru odată şi pentru totdeauna, pentru toate generaţiile viitoare", a susţinut Marko.
El a invocat interesul generaţiilor viitoare şi dreptul acestora la libertare de acţiune. "Noi nu putem în locul lor să dipunem şi să interzicem modificarea unor dispoziţii. Dacă generaţiile viitoare vor ajunge la o anumită concluzie, va fi decizia lor şi vor lua decizia considerată bună la momentul respectiv", a explicat liderul UDMR.
Liderul Uniunii a ţinut să sublionieze că nimeni, inclusiv formaţiunea sa, nu spune că în România ar trebui să existe pe tot teritoriul şi o altă limbă oficială. "E firesc, e clar şi probabil că şi în cazul generaţiilor viitoare aşa va fi, dar eu numai pot să presupun acest lucru, că în România limba oficială să fie limba română. Dar în unele zone, în unele regiuni unde trăieşte o altă comunitate de o altă limbă, o comunitate importantă, acolo ar trebui să ne gândim la oficializarea, pe lângă limba română, a unei alte limbi", a exemplificat Marko.
Marko Bela a arătat că limba maghiară în acest moment deja are un caracter oficial în astfel de zone, prin indicatoare de localităţi, prin inscripţiile instituţiilor, prin folosirea limbii materne în şedinţele consiliilor locale sau a celor judeţene.
"Putem discuta lărgirea ariei folosirii limbii materne, oficializarea folosirii limbii materne şi în alte ipostaze, în anumite zone, în anumite regiuni", a opinat el.
Antena3.ro