Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela a declarat, joi, la Adunarea Generală anuala a delegaţilor UDMR Târgu Mureş, că Uniunea poate să îşi asume rolul de guvernare, în "condiţiile corespunzătoare", adăugând: "Fără noi nu e reformă în ţară, fără noi nu există progres".
"Dacă condiţiile sunt corespunzătoare, atunci UDMR poate să îşi asume rolul de guvernare. Dacă UDMR, pentru comunitatea maghiară din România, prevede priorităţi în pachetul de guvernare, atunci UDMR este obligat să îşi asume rol la guvernare. Aici e dilema. Dacă există aceste condiţii, dacă sunt (prevăzute - n.r.) priorităţile care sunt importante", a spus Marko Bela, potrivit
Mediafax.
Acesta a afirmat că, atunci când UDMR şi-a asumat rolul de guvernare, ţara şi-a atins scopurile pe plan internaţional, inclusiv integrarea în NATO.
"Am avut relaţie de bună vecinătate între România şi Ungaria, între 1996 şi 2000. Între 2000 şi 2004 am sprijinit Guvernul şi atunci a avut loc integrarea în NATO, apoi, în 2004-2008, România a intrat în UE. Apoi, în 2009-2012, în condiţii dureroase s-a reuşit ca România a reuşit să evite consecinţele crizei mondiale şi situaţia în care a intrat Grecia. Fără noi, pe plan internaţional integrarea nu s-ar fi produs, iar la nivel de guvern nu s-ar fi făcut reforme importante. În ultima vreme, din păcate, nu pot să spun nicio reformă", a declarat acesta.
Liderul UDMR a arătat că Uniunii i s-a oferit intrarea la guvernare şi ţinând cont de rolul ei de "forţă stabilizatoare".
"Dacă vom avea garanţii preliminare, că până la urmă acest pachet de reforme amânat de doi ani ştim cum trebuie să arate şi se va înfăptui, atunci UDMR trebuie să îşi asume rolul de guvernare. Fără noi nu e reformă în ţară, fără noi nu există progres. Cei care au oferit rol de guvernare UDMR s-au gândit şi la acest rol de forţă stabilizatoare a UDMR, nu doar la cifre", a spus Marko Bela, adăugând că, privind la situaţia din ultimul an de la Târgu Mureş, poate spune că, şi pe plan local, fără o majoritate consistentă UDMR "nu e progres, nu e reformă".