Moţiunea de cenzură va fi înaintată împreună cu PNL, în această săptămână, a anunţat liderul UDMR, Marko Bela. Preşedintele Uniunii se va referi la rectificarea bugetară, la impozitul forfetar şi la ordonanţa privind politizarea funcţiilor de conducere din instituţiile deconcentrate. Marko Bela a apreciat că ar fi nevoie de o prezenţă proporţională a specialiştilor de etnie maghiară în structurile descentralizate. În caz contrar se vor crea tensiuni în ceea ce priveşte relaţiile populaţiei cu instituţiei respective cât şi relaţiile, eventual, între români şi maghiari, avertizează liderul Uniunii.
"Şi noi am strâns semnăturile, s-a finalizat textul şi, practic, suntem gata să înaintăm moţiunea de cenzură. (?) Nu e vorba despre săptămâni. Mâine-poimâine, în zilele următoare vom înainta moţiunea de cenzură.", a spus Marko.
Liderul UDMR a criticat măsurile Guvernului privind impozitul forfetar care ar creşte fiscalitatea în unele domenii "într-o perioadă în care nu ar fi nevoie de aşa ceva".
Marko Bela a recunoscut că, din punct de vedere matematic, Guvernul nu poate să aibă temeri sau emoţii în legătură cu şansele adoptării acestei moţiuni de cenzură.
"Această moţiune de cenzură îi va obliga (n.r. pe guvernanţi) ori să susţină ceea ce au făcut ori să se delimiteze de aceste măsuri. Vom vedea în ce măsură sunt de acord cei din coaliţie cu acele măsuri în legătură cu care noi avem reţineri extrem de serioase ", a spus liderul Uniunii.
Preşedintele UDMR a pledat cauza funcţionarilor de etnie maghiară din serviciile deconcentrate, calificaând ca o greşeală foarte mare ordonanţa privind "schimbarea radicală" a conducerii instituţiilor deconcentrate, care vizează "politizarea clară, deschisă" a acestor instituţii şi a conducerii lor.
"Am primit foarte multe proteste şi foarte multe îngrijorări din partea comunităţii maghiare (?) fiindcă se lezează stabilitatea unor instituţii şi, de fapt, acest lucru impune o schimbare de percepţie", a explicat liderul Uniunii.
Marko Bela a recunoscut că în ultimul deceniu guvernanţii au dat dovadă de ipocrizie în domeniul numirilor în directiile teritoriale descentralizate, dar a susţinut că trendul ar trebui să se indrepte spre totala depolitizare a acestor structuri prin trecerea lor în subordinea consiliilor judeţene.
"A existat o ipocrizie din partea guvernanţilor în acest deceniu, dar direcţia ar fi trebuit să fie, în continuare, de depolitizare totală a acestor funcţii şi, mai ales, trecerea majorităţii acestor instituţii în subordinea consiliilor judeţene şi în subordinea, eventual, a consiliilor locale", a spus Marko Bela.
În opinia liderului Uniunii, nu se poate considera prezenţa specialiştilor de naţionalitate maghiară la diferite instituţii ca o prezenţă subordonată necesităţilor şi criteriilor. Marko Bela a apreciat că
"Pentru a asigura relaţii interetnice cât mai bune, cât mai echitabile, este nevoie de o prezenţă proporţională a unor astfel de specialişti, care va fi lezată de această măsură a Guvernului şi astfel se vor crea tensiuni eventual în ceea ce priveşte relaţiile populaţiei cu instituţiei respective cât şi relaţiile, eventual, între români şi maghiari", a susţinut el.
Antena3.ro