Uniunea nu va putea susţine un guvern care încearcă să dea atribuţii Parlamentului, aviz cabinetului Boc care a emis o ordonanţă prin care obliga legislativul să se pronunţe în privinţa solicitării preşedintelui referitoare la organizarea referendumului. În schimb, membrii Uniunii doresc garanţii că instalarea unui guvern provizoiu nu va afecta stabilitatea guvernamentală în pragul alegerilor, a explicat luni liderul Marko Bela poziţia evazivă a formaţiunii sale politice faţă de ofertele făcute de PSD,PDL şi PNL.
Curtat din toate părţile, UDMR îşi permite luxul de a-şi rezerva timp pentru analiza ofertei celei mai atrăgătoare: o eventuală susţinere parlamentară pentru Guvernul Boc 2, cu anumite compensaţii la nivelul administraţiei locale şi, de ce nu, o intrare în viitorul executiv de după alegerile prezidenţiale, sau intrarea în jocul PSD-PNL de debarcare a actualului cabiunet prin moţiune de cenzură şi de instalare a unui guvern provizoriu de tehnocraţi care să asiguare corectitudinea scrutinului din 22 noimebrie.
"După părerea mea, în această perioadă de campanie electorală e nevoie de stabilitate guvernamentală, dar în acelaşi timp am vrea să avem garanţii privind măsurile luate de un guvern provizoriu", a declarat liderul UDMR, întrebat dacă va Uniunea va semna şi va vota moţiunea de cenzură sau dacă va susţine noul Guvern în Parlament.
Marko a subliniat că pentru el, un semnal "extrem de negativ" a fost OUG în legătură cu referendumul.
"Aşa ceva nu se face într-o democraţie, şi anume ca Guvernul să încerce să dea atribuţii sau sarcini Parlamentului sau să încerce să limiteze posibilităţile Parlamentului. Dacă se intenţionează astfel de măsuri, în mod cert nu vom putea să susţinem un astfel de guvern", a conchis preşedintele UDMR.
El a precizat că a discutat deja cu preşedintele PSD, Mircea Geoană, şi că UDMR doreşte să afle şi poziţia colegilor de la PNL.
"Aici este o posibilitate de a da o susţinere parlamentară Guvernului interimar, dar, în acelaşi timp, avem o altă posibilitate şi anume de a semna o moţiune de cenzură şi, astfel, în primul rând, să limităm atribuţiile Guvernului actual", a spus Marko Bela.
"S-ar putea să decidem deja azi dacă susţinem sau nu susţinem o moţiune de cenzură. Lucrurile sunt deschise. Vom discuta astăzi şi cu grupurile parlamentare UDMr din Senat şi din Camera Deputaţilor", a mai punctat Marko.
Antena3.ro