Antena 3 CNN Politică Maria Grapini solicită CE o reacție rapidă pentru reglementarea domeniului știrilor false! Comisia i-a transmis că va prezenta o concluzie, în această primăvară

Maria Grapini solicită CE o reacție rapidă pentru reglementarea domeniului știrilor false! Comisia i-a transmis că va prezenta o concluzie, în această primăvară

1 minut de citit Publicat la 13:26 08 Feb 2018 Modificat la 13:26 08 Feb 2018
o_1c5qim5dh9bmnpopim1kjdh548.jpg

Convinsă că România, Europa și întrega lume se confruntă cu o problemă certă, în expansiune vizibilă, legată de știrile false, care generează evidente daune imense pentru persoane, instituții și state, umanista Maria Grapini a adresat o nouă întrebare scrisă Comisiei Europene, pe acest subiect. Europarlamentarul PPU-sl știe, așa cum știu și oficialii europeni că știrile false pot afecta iremediabil viața publică și privată a cetățenilor, doar că dorește o acțiune mai rapidă și fermă.

“Știrile false se înmulțesc în mod deosebit prin internet și ele pot să afecteze viața publică și privată a cetățenilor, dar și democrația, pe termen lung. Având în vedere nevoia de pluralism jurnalistic și de libertate a presei, libertatea de exprimare, dar și dreptul consumatorilor de știri, ținând cont că cetățenii trebuie să aibă acces la informații corecte și reale, ce considerați că ar trebui făcut pentru a avea un echilibru între libertatea de exprimare și responsabilitatea celui care a emis știrea?”, a scris Grapini Comisiei Europene.

Instituția i-a răspuns europarlamentarului român, precizând din start că “împărtășește preocupările distinsului deputat cu privire la impactul știrilor false și al dezinformării online asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor și cu privire la potențialele consecințe pentru democrație, pe termen mai lung”.

CE o informează pe Maria Grapini că a lansat o amplă consultare publică, a creat și un Grup de experți la nivel înalt privind știrile false și dezinformarea online, urmând să publice o comunicare pe această temă în această primăvară.

“Contribuțiile părților interesate, inclusiv ale actorilor de pe piață, ale societății civile, ale mediului academic și ale autorităților publice vor ajuta Comisia să asigure un echilibru adecvat între necesitatea de a reduce numărul știrilor false și aceea de a sprijini, totodată, libertatea de exprimare, care este un drept fundamental, consfințit în Carta drepturilor fundamentale a UE”, se mai arată în comunicatul CE, transmis umanistei Maria Grapini.

“De altfel, miercuri, 7 februarie, în  dezbaterea din plenul PE de la Strasbourg, Europa a asistat în direct la un exemplu concret, în care au fost emise informatii false, cu scopul de a deturna România de la drumul constituțional în reglementarea unui pachet legislativ important!”, a transmis Maria Grapini.

×
x close