Antena 3 CNN Politică Maria Grapini cere schimbarea Tratatului UE, după respingerea României în Shengen: ”Să se renunțe la unanimitate în consiliu”

Maria Grapini cere schimbarea Tratatului UE, după respingerea României în Shengen: ”Să se renunțe la unanimitate în consiliu”

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 12:19 13 Dec 2022 Modificat la 12:19 13 Dec 2022
maria grapini
Maria Grapini cere schimbarea Tratatului UE, după respingerea României în Shengen: ”Să se renunțe la unanimitate în consiliu” Sursa foto: Antena 3 CNN

Maria Grapini consideră că singura soluţie pentru evitarea blocajelor din Consiliul European este renuţarea la unanimitatea în cadrul Consiliului. Astfel, se poate evita tratamentul discreţionar şi abuziv al unui stat membru.

"Trebuie să spun că deja au semnat susţinerea scrisorii mele colegi din Letonia şi din Cehia. Mâine, la Parlamentul European, se va discuta subiectul scrisorii mele, şi anume demararea unei proceduri de schimbare a Tratatului, pentru a se renunța la votul unanimitate în Consiliu", a declarat Maria Grapini, eurodeputat.

De asemenea, Maria Grapini a vorbit despre motivele care au determinat-o să aibă o astfel de iniţiativă.

"De ani de zile, cel puţin din 2014, de când sunt eu, blocajele la Consiliu sunt numeroase, însă ce m-a determinat cu adevărat să fac acum această solicitare este reprezentat de faptul că niciodată un blocaj la comisii, pe un anumit document legislativ, votat de noi, de Parlament, şi iniţiat de Comisia Europeană, nu este atât de grav ca votul din JAI, din 8 decembrie. De ce? Pentru că Austria a votat negativ și a blocat acest regulament fără un temei juridic.

La celelalte blocaje în Consiliu mai exista un motiv, dar aici nu există un motiv juridic și tocmai de aceea, astăzi, am mai trimis o scrisoare. Mă bucur că l-am demarat eu și mă bucur că, iată, ieri am dezbătut în plenară și s-a adăugat pe ordinea de zi", a mai adăugat eurodeputatul.

În plus, Maria Grapini susţine că iniţiativa a fost primită bine şi a fost apreciată de reprezentanţii multor ţări.

"La jumătate de oră după ce am transmis colegilor, prima semnătură este exact de la o colegă din Grupul Verzilor, deci nu din grupul social-democrat, de la țara care deține președinția, și anume Cehia. Deci este, spun eu, un demers salutat și de alți colegi.

De altfel, de mult timp discutăm că trebuie modificat Tratatul, pentru că unanimitatea nu este specifică democrației. A mai auzit colegi, chiar colegi români, care au spus că nu ne avantajează să nu mai avem unanimitate. Ba da, ne avantajează, pentru că și noi putem să facem o majoritate calificată cu alte țări.

Noi am avut o majoritate calificată, celelalte 24, 25 de țări ne-au susținut, deci ar fi trecut votul. Este o nedreptate și eu cred că trebuie să facem această presiune, pentru că asta este, de fapt, reprezentarea în Parlamentul European și mandatul dat de români, anume să nu fim discriminați, să fim tratați egal", a încheiat Maria Grapini.

×
x close