Antena 3 CNN Politică Marea Înfruptare din Gorj: Baronii Morega şi Mischie încearcă Parlamentul cu degetul

Marea Înfruptare din Gorj: Baronii Morega şi Mischie încearcă Parlamentul cu degetul

Marea Înfruptare din Gorj: Baronii Morega şi Mischie încearcă Parlamentul cu degetul
13 Noi 2008   •   12:22

Bătălia electorală pentru Parlament aduce în prim-plan în Gorj doi baroni locali, pe fratele ?Tribunului? Vadim, dar şi un ?pupil? al fostului premier Adrian Năstase. Iată cum se prezintă în judeţ Marea Înfruptare..
În căutarea norocului pierdut
Baronul gorjean Dan Morega (PNL) îşi mai încearcă încă o dată norocul la alegeri, după ce în vară a pierdut cursa pentru şefia Consiliului Judeţean. Principalul său contracandidat pentru un loc de deputat, mai vechea sa cunoştinţă Ilie Petrescu, proaspăt trecut de la PRM în barca PSD-PC. Un traseu electoral mai uşor par a avea fratele preşedintelui PRM, Marcu Tudor şi liberalul cu trecut comunist, Pantelimon Manta, în timp ce controversatul Nicolae Mischie, promite să facă zile fripte fostului pupil al lui Adrian Năstase, deputatul PSD Victor Ponta.
Cursa se anunţă echilibrată în condiţiile în care PD a câştigat alegerile europarlamentare în judeţul Gorj, cu 30,75%, urmat de PSD, cu 26,32%, şi de PNL, cu 11,79%. la locale trendul s-a inversat în favoarea PSD care prin Ion Călinoiu (37,8%), a obţinut preşedinţia Consiliului Judeţean Gorj, devansăndu-i l acea vreme pe Ionel Manţog (PDL)- 21.07%, Dan Ilie Morega(PNL)-17,5%, Ilie Petrescu (PRM) 7,5% şi Nicolae Mischie(PNG) 6,3%, Sabin Popescu (PC)4,3%.
Interzis femeilor
Din cei 52 de candidaţi pentru alegerile parlamentare din noiembrie în colegii din judeţul Gorj, numai patru femei au fost înscrise în cursa electorală de formaţiunile politice.Inginerul Gabriela Avram, din comuna Alimpeşti, candidează din partea PRM în colegiul 2 pentru Senat, iar inginerul Diana Vînturici, din municipiul Motru, tot din partea PRM în colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor. PNG-CD şi-a trimis tot o femeie în cursa electorală din colegiul de deputaţi 5, pe medicul Fimiţa Corlan, din municipiul Târgu-Jiu, iar UDMR a înscris-o în lupta pentru un mandat de deputat pe profesoara de origine română Rodica Drăgan Fuiorea, din municipiul Târgu-Jiu, deşi numărul total al comunităţii maghiare în acest judeţ abia trece de 300.Înfiinţată în 2005, filiala Gorj a UDMR are 320 de membri, domiciliaţi în municipiile Târgu-Jiu şi Motru, oraşul Rovinari şi comuna Mătăsari, jumătate dintre ei fiind români.
13 candidaţi au îndeplinit, după 1989, funcţii de prefecţi, subprefecţi, primari sau viceprimari de localităţi în judeţul Gorj. Printre ei se află foştii prefecţi Toni Mihail Greblă şi Mugurel Surupăceanu (înscrişi pe listele PSD), Pantelimon Manta şi Dan Ilie Morega (PNL), Gheorghe Caralicea Mărculescu (PRM), Nicolae Bercea, primul primar al Judeţului după 1989 (PNL), foştii subprefecţi Ion Florescu şi Eugen Vâlceanu (PSD), foştii primari Ion Chiriac (independent) şi Iulian Bocşe (PRM), actualul primar al comunei Bustuchin, Ion Ciocea (independent), şi actualul viceprimar al comunei Urdari, Bebe Tauru (PNG-CD).
Baroniada de toamnă
Liderul liberalilor gorjeni, Dan Morega, caută să obţină neapărat o funcţie în aceşti ani electorali. Perdant în cursa pentru CJ, Morega se va contra în campania electorală pentru un loc de deputat în colegiul 1 cu senatorul Ilie Petrescu. Actualul deputat Pantelimon Manta va avea de-a face în colegiul 2 pentru Camera Deputaţilor şi cu doi candidaţi independenţi, autosuspendaţi din PSD după ce nu s-au regăsit pe listele acestui partid: Ion Chiriac, fost primar al oraşului Novaci în ultimii opt ani, ieşit pe listele ApR şi apoi migrat la PSD, şi Ion Ciocea, aflat la cel de-al patrulea mandat de primar al comunei Bustuchin. Cei trei îl vor avea contracandidat în colegiul 2, din partea PSD, pe afaceristul şi fostul prefect,Mugurel Surupăceanu. Tot pentru un colegiu abordabil a optat şi fratele liderului PRM deputatul Marcu Tudor. Generalul în rezervă va candida în colegiul 3, unde cel mai serios contracandidat pare a fi fostul deputat PSD Scarlat Iriza.
Pentru cele două colegii uninominale alocate pentru Senat, candidează cu şanse actualul senator Ion Florescu - Colegiul nr.1 şi fostul prefect Toni Mihail Greblă - Colegiul nr.2, ambii vicepreşedinţi ai PSD Gorj.
Mischie se pregăteşte să se arunce la gâtul lui Ponta
Controversatul Nicolae Mischie, fost preşedinte social democrat al CJ Gorj până în 2004, a reuşit să rămână în cărţile jocului electoral după ce candidatura sa din partea Partidului Socialist Român (PSR) a fost respinsă de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Gorj. Dosarul cu candidatura lui Mischie din partea PSR fusese găsit de BEJ ca incomplet, unele date de stare civilă nu erau scrise corect sau lipseau . Demisionar din PRM, care nu ar fi consimţit să-l bage pe propriile liste de candidaţi în colegiul dorit, Mischie se înscrisese în PSR pentru a putea candida împotriva social-democratului Victor Ponta, care şi-a ales colegiul 6.
Candidatura luiMischie a fost repusă în joc abia în această miercuri printr-o sentinţă irevocabilă a Curţii de Apel Craiova, care a respins recursul înaintat de Biroul Electoral Judeţean Gorj. Luni, o instanţă a Tribunalului Gorj admisese solicitarea lui Mischie de a-i fi înregistrată candidatura pe listele Partidului Socialist Român. În aceste condiţii, pentru social-democratul Ponta se anunţă o campanie cu multe vocalize venite din partea fostului coleg de partid.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri parlamentare Victor Ponta
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close