"Este o abordare social-democrată şi vreau să vă spun că există în toată Europa. La taxarea directă a proprietăţilor, avem cel mai mic coeficient în crearea PIB-ului, mi se pare că 2%, faţă de o medie europeană de 4,6%. Deci este normal, că te uiţi, niciodată cifrele nu mint. Te uiţi la statistici şi vezi unde este domeniul şi zona pe care trebuie să o acoperi, astfel încât să intri în trendul european. Nu putem trăi în Europa cu alte reguli", a spus Ciolacu, citat de Agerpres.
Liderul social-democrat a adăugat că, tot pentru alinierea la tendinţele europene, trebuie analizată şi situaţia cotei unice.
"Cota unică a rămas în continuare în România, dar mai sunt trei state din Europa care au cotă unică şi nu sunt nişte state... Chiar unul este cam cât are Bucureştiul, aşa. Deci nu sunt nişte state dezvoltate economic. Trebuie să ne hotărâm: vrem, în România, să inventăm tot timpul apa caldă sau vrem să intrăm în zona euro categoric.
Aceste măsuri fiscale sunt prinse în programul de guvernare - nu neapărat desfiinţarea cotei unice explicit -, că vom analiza în cursul acestui an o altă abordare fiscală. Ştiţi foarte bine că orice modificare la Codul Fiscal intră în vigoare după şase luni, ca să fie, totuşi, predictibilă şi transparentă", a explicat liderul PSD.
"Am făcut o coaliţie cu Partidul Naţional Liberal într-un moment dificil pentru România şi ne-am asumat acest lucru. Categoric că trebuie uniformizate, dar mai sunt guverne de dreapta în Europa care nu au cotă unică, deci nu este un element definitoriu pentru un partid de dreapta cota unică. Nu neapărat trebuie să spunem că, domnule, e doctrinar, se încalcă doctrina liberală”, a mai declarat preşedintele PSD.
Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, vrea taxă pe lux și pe bacșiș. Florin Cîțu reacționează dur: "Nu ne vom întoarce în comunism"
Se pregătesc taxe noi pentru români. Printre acestea, taxa pe lux și taxa pe bacșiș! Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu a făcut anunţurile.
"În zona în care există o, să nu-i spun opulență, dar o preocupare prea intensă pentru a acumula proprietăți, aș vedea o taxare, dar taxarea aceea n-aș vedea să se întoarcă la stat, ci către comunitatea locală", spune Câciu, despre taxa pe lux.
"Vă dau un exemplu. În București, dacă s-ar accepta taxarea suplimentară de la a 3-a mașină și al treilea apartament, unde avem persoane fizice proprietari de apartamente, de cartiere aproape , Capitala ar câștiga 16 miliarde lei. Eu aș propune de la a treia ca să nu sperii că de la a doua."
În replică, liderul PNL critica propunerile lui Adrian Câciu și le compara cu măsurile de pe vremea comunismului.
"Eu îmi aduc aminte, din păcate, vremea comunismului, când asta era - mașină, o familie, și atunci greu, stăteai cinci ani de zile să îți iei o mașină. Cam așa suna și asta, pentru PNL. Și spun asta ca o linie roșie: proprietatea privată e sfântă.
Oamenii care muncesc, care au venituri, care au plătiți taxe, impozite, nu trebuie penalizați pentru că au avut succes în viață. Trebuie încurajați.
Niciodată nu vom fi de acord cu astfel de măsuri, mi se pare aberamta o astfel de declarație, o familie o mașină, imediat mi-am adus aminte de comunism. Nu ne vom întoarce în comunism. Atât timp cât PNL este in acest compromis la guvernare, NU se va întâmplă aceste lucru."