Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, la recepția de la Ambasada SUA: România datorează, în parte, propria creștere economică investițiilor americane

Marcel Ciolacu, la recepția de la Ambasada SUA: România datorează, în parte, propria creștere economică investițiilor americane

Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu, la recepția oferită de Ambasada SUA de Ziua Independenței. Sursa foto: Captură video
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Iul 2024   •   20:23

„România datorează, în parte, propria creștere economică investițiilor americane”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, miercuri, la recepția găzduită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenței Americii, celebrată în 4 iulie.

La nivelul societății românești există un grad ridicat de încredere și respect față de Statele Unite, a spus premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea discursului său. „Și cred că acest lucru se datorează în primul rând faptului că securitatea cetățenilor noștri este asigurată în mod direct prin Parteneriatul Strategic pe care îl avem cu SUA. De altfel, relația bilaterală pe care am construit-o are la bază valorile democratice pe care le împărtășim.

Este o relație întărită de ajutorul României pentru eforturile SUA pe linia combaterii terorismului, de sprijinul acordat de Statele Unite pentru procesul de aderare la OCDE, precum și de apartenența noastră comună la NATO și de angajamentul bilateral clar în sprijinul Ucrainei”, a continuat el.

Marcel Ciolacu a întărit interesul pentru consolidarea cooperării în domeniul apărării.

„Am să mă concentrez în cele ce urmează asupra aspectelor privind cooperarea economică dintre România și SUA. Este cunoscut faptul că România datorează, în parte, propria creștere economică investițiilor americane, prin transferul de tehnologie și cunoaștere realizate. Tot așa, companiile americane prezente în România datorează o importantă parte a profiturilor lor personalului bine pregătit și mediului de afaceri ofertant din România. Este reprezentativ, în acest sens, faptul că, atât numărul de angajați, cât și profiturile companiilor americane cu investiții în România, s-au dublat în ultimul deceniu.

În 2023, comerțul dintre România și SUA, impulsionat, în principal, de cele peste 8.700 de societăți comerciale cu participare americană din România, s-a situat la peste 5,3 miliarde USD. În același timp, comerțul cu servicii se apropie de pragul a 2 miliarde USD. Profit de prilej pentru a saluta rezultatele celei de-a IX-a runde a Dialogului Strategic România-SUA și accentul pus în cadrul discuțiilor din iunie, de la Washington, pe cooperarea economică și în domeniul energetic.

Cooperarea economică bilaterală reprezintă un pilon major al Parteneriatului nostru Strategic, un pilon care și-a demonstrat importanța pentru ambele părți, dar al cărui potențial este departe de a fi atins”, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a adăugat că „este loc de creștere și sperăm ca Statele Unite să ajungă, în anii următori, cel puțin pe unul dintre primele trei locuri în topul investitorilor străini, și pe primul loc între partenerii noștri comerciali din afara Europei.

În acest sens, acționăm deja pentru ca proiectele de anvergură pe care urmează să le implementăm împreună – și mă refer aici mai ales la Proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, respectiv, la proiectul Centralei SMR de la Doicești – să deschidă noi orizonturi de cooperare la nivel regional”.

„În final, doamnă Ambasador, doamnelor și domnilor, vă asigur că România va continua să fie un partener deschis și determinat să contribuie la întărirea Parteneriatul nostru Strategic, cu rezultate pozitive la nivel bilateral, regional și transatlantic”, a conchis prim-ministrul.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Cine e Victoria Starmer, soția noului premier britanic
x close