Premierul Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, întrebat în legătură cu faptul că ţara noastră este obligată de Comisia Europeană să elimine plafonarea preţului la energie şi gaz la producător, că "România nu este obligată de nimeni cu nimic", iar CE are un punct de vedere.
"România nu este obligată de nimeni cu nimic. Comisia Europeană are un punct de vedere, urmează să aibă discuţiile cu ministrul Energiei şi pe urmă, normal, va avea o discuţie şi cu prim-ministrul, dar nu este obligată cu nimic România, decât să respectăm regulile de bun-simţ", a afirmat Ciolacu, întrebat ce implicaţii ar avea asupra consumatorilor solicitarea Comisiei privind eliminarea plafonării energiei şi gazului la producător.
Prim-ministrul a susţinut că lui nu i-a cerut Comisia Europeană "nimic anormal".
"Mie Comisia Europeană nu mi-a cerut niciodată nimic anormal. Mi-a cerut să ne oprim să mai schimbăm legea pensiilor după bunul plac şi cum ne trece prin minte, ori prin Guvern, ori prin Parlament, mi-a cerut să nu mai schimbăm legile salarizării pentru unii într-un fel, pentru alţii în alt fel, mi-a cerut să nu mai venim cu excepţii să se aleagă praful de competitivitatea mediului privat. Acesta e singurul lucru pe care mie mi l-a cerut Comisia", a adăugat Marcel Ciolacu.
Comisia Europeană a decis joi să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României pentru limitarea libertăţii participanţilor la piaţă de a-şi stabili preţurile angro ale energiei electrice şi gazelor, precum şi a exporturilor de gaze, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Mai precis, România a introdus măsuri naţionale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depăşesc un anumit prag de preţ la un fond pentru tranziţia energetică şi obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producţia lor la preţuri fixe anumitor clienţi. Aceste măsuri naţionale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 şi cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piaţa internă de energie electrică, precum şi cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piaţa internă în sectorul gazelor naturale.
Măsurile în cauză limitează libertatea producătorilor de energie electrică şi de gaze de a-şi stabili preţurile angro în România. Prin urmare, Comisia consideră că aceste măsuri restricţionează principiile fundamentale ale formării libere a preţurilor şi comerţului transfrontalier liber pe pieţele angro de energie electrică şi gaze.