
Premierul Ciolacu a răspuns „Doamne ferește!”, vineri, la întrebarea unui jurnalist legată de posibila demitere a ministrului de externe Emil Hurezeanu, despre care se discută intens în ultimele zile.
Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan au discutat schimbarea lui Emil Hurezeanu din funcția de ministru de externe și întrebarea rămâne dacă președintele interimar l-a convins pe premier să nu îl demită pe ministrul de externe, pus în guvern cu susținerea lui Bolojan.
Ilie Bolojan a venit în aceeași mașină cu Marcel Ciolacu de la București la Prahova, acolo unde se întâlnesc, la această oră, cu baronii PSD și PNL, dar și cu Crin Antonescu. E pentru prima oară când Bolojan participă la un eveniment dedicat campaniei lui Crin Antonescu.
Surse politice au declarat pentru Antena 3 CNN că sunt presiuni din partea PSD și UDMR pentru ca ministrul să fie schimbat. Potrivit surselor citate, PNL caută deja înlocuitor.
Discuții legate de demiterea lui Hurezeanu
„Eu nu demit pe nimeni. Voi avea o discuție cu domnul președinte interimar Ilie Bolojan. Nu propun schimbări sau neschimbări. Este nevoie de o altă dinamică în relația cu Statele Unite”, a spus Ciolacu, anterior, legat de acest subiect.
După anunțul oficial al Statelor Unite de marți, privind amânarea intrării României în Programul Visa Waiver, premierul Marcel Ciolacu l-a atacat direct pe ministrul de externe. Ciolacu a spus că nu este un „mare fan” al ministrului Emil Hurezeanu dar că acesta este „un diplomat de excepţie”, dar „de modă veche”.
De asemenea, premierul a precizat că este posibil să existe „o nouă abordare” la Ministerul Afacerilor Externe în ce priveşte „un contact mai direct” cu Statele Unite.
Miercuri, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a declarat că nu exclude discuţii în coaliţie despre atitudinea ministrului de externe în contextul suspendării Programului Visa Waiver, în opinia sa fiind nevoie „de o altă abordare în diplomaţia românească”.
„Eu am un respect deosebit pentru domnul Hurezeanu, dar, în aceaşi timp, cred că în ultima perioadă nu prea a ţinut pasul cu această nouă dinamică a relaţiilor internaţionale. Şi aşa văd că nu prea găsim relaţii cu administraţia Trump, cu Statele Unite”, a spus Csoma.
Întrebat dacă s-ar putea pune în discuţie viitorul lui Hurezeanu în coaliţia de guvernare, el a răspuns: „Nu aş putea să vă spun, dar s-ar putea în aceste condiţii. Acest mesaj venit din partea Statelor Unite e totuşi îngrijorător, cu suspendarea Visa Waiver pentru România. Eu cred că în atari condiţii trebuie să avem, totuşi, o altă abordare”.
Cine ar putea să îl înlocuiască pe Hurezeanu
Potrivit surselor Antena 3 CNN, o decizia în legătură cu soarta ministrului de Externe va fi luată până la finalul acestei săptămâni.
Liberalii caută deja un înlocuitor pentru Hurezeanu, iar acesta ar trebui să fie dintre liberalii care ar avea contactate cu zona republicană din SUA. În partid sunt vehiculate două nume: Ben Oni Ardelean și Robert Sighiartău.
Schimbarea lui Hurezeanu a fost cerută și de opoziție.
„A mai auzit cineva de Emil Hurezeanu? După scandalul de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, după ce a minţit în legătură cu fraţii Tate, s-a făcut linişte. Decizia de astăzi de amânare a intrării României în programul Visa Waiver este nedreaptă. Milioane de români aşteptau să poată călători, în sfârşit, după peste două decenii de speranţe şi eforturi diplomatice, fără vize în SUA. Şi nu se va putea nici acum”, a scris liderul USR Ionuț Moşteanu, marţi, pe Facebook.
„România are nevoie de lideri care să înţeleagă lumea în care trăim. De miniştri şi prim-miniştri respectaţi, nu de leneşi. Nu de miniştri care tac şi premieri care se prefac că nu e treaba lor. Aveţi mai mult curaj. Dacă nu puteţi, faceţi un pas înapoi", a mai scris liderul USR.