Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, după atacul iranian cu rachete asupra Israelului: „Acum vedem cât de mult a însemnat să aderăm la NATO și UE"

Marcel Ciolacu, după atacul iranian cu rachete asupra Israelului: „Acum vedem cât de mult a însemnat să aderăm la NATO și UE"

Marcel Ciolacu in sedinta de guvern
Marcel Ciolacu, premierul României. Sursă foto: Hepta
de Claudia Popovici    |    01 Oct 2024   •   21:52

Iranul a lansat, marți seară, un atac masiv asupra Israelului. Urmărind escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu, premierul Marcel Ciolacu a spus, la Digi24, că un astfel de moment ne arată cât de „mult a însemnat” ca România să adere la NATO și la Uniunea Europeană.

„Și până să vin în emisiune am vorbit cu reprezentanții statului român să vedem cat de mult au explodat lucrurile. Cumva se anticipa încă de dimineață acest lucru. Avem de-a face cu o escaladare în Orientul Mijlociu, dar în acest context de incertitudine cel mai important este că România are apartenență la NATO. E garanția securității statului român. A cum vedem cât de mult a însemnat să aderăm la NATI și Uniunea Europeană”, a declarat Ciolacu.

Astfel, în contextul escaladării conflictului din Orientul Mijlociu, Ciolacu a subliniat importanța asigurării protecției civile şi a oamenilor nevinovaţi. Mai mult, el crede că vor putea exista medieri, dat fiind faptul că România are o relație foarte bună cu Palestina și Israel.

„E o situație mai mult decât tensionată, important e să protejăm civili și oamenii nevinovați. Am văzut și în Fâșia Gaza câți copii au murit. Trebuie să recunoaștem până la urmă dreptul israelian de a se răspunde atacurilor teroriste ale Hamas și Hezbollah sunt îndreptățite. Vor exista medieri, avem o relație foarte bună cu Palestina și Israel, suntem printre statele care pot contribui la o mediere", a mai spus Marcel Ciolacu. 

Iranul a lansat 180 de rachete balistice spre Israel. Mai multe lovituri în Tel Aviv.

Iranul a lansat, marți seară, un atac masiv asupra Israelului. Lansarea primelor rachete balistice a fost semnalată în jurul orei 19 :30.

Antena 3 CNN a difuzat în direct imagini cu rachetele iraniene deasupra orașelor din Israel, în timp ce interceptorii lansați de apărarea antiaeriană încercau să le distrugă. Avertismentul privind atacul iranian a venit de la Casa Albă, cu câteva ore înainte ca acesta să se producă. SUA au anunțat că trimit în regiune trupe noi și trei escadrile de avioane. Noi bombardamente israeliene au avut loc marți asupra capitalei libaneze, Beirut.

IDF afirmă că a interceptat „un număr mare” dintre cele 180 de rachete balistice lansate de Iran asupra statului evreu, marți seară.

Apărarea aeriană a Israelului a fost „eficientă” iar SUA au participat, de asemenea, la apărarea aliatului lor în Orientul Mijlociu, atât prin detectarea lansărilor din Iran, cât și prin interceptarea efectivă unora dintre rachete, a adăugat sursa citată.

Potrivit IDF, au existat impacturi „izolate” în centrul Israelului și mai multe astfel de incidente în sudul țării.

Atacul iranian nu a produs vreo deteriorare a capabilității Forțelor aeriene israeliene, iar avioanele militare, apărarea aeriană și controlul traficului aerian funcționează normal, potrivit armatei.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close