Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a răspuns criticilor din mediul de afaceri, după ce a anunțat că din luna august intră în vigoare e-TVA, măsură care ar urma să reducă evaziunea fiscală din România, notează news.ro.
Potrivit ministrului măsura decontului de TVA precompletat (e-TVA) este necesară, fiind un instrument de reducere a gap-ului de TVA. Mai mult, el a evidențiat că, potrivit calulelor UE, 35 de miliarde de lei anual nu se încasează prin TVA.
„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent în ceea ce priveşte gap-ul de TVA.
Calculele arată că 35 miliarde de lei anual nu se încasează din Taxa pe Valoare Adăugată care ar putea să fie virată bugetului de stat, iar în acest context sub ceea ce înseamnă monitorizarea din punct de vedere al măsurilor de evaziune fiscală din partea Comisiei Europene trebuie să adoptăm măsuri încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a explicat Marcel Boloş, la Digi 24, chestionat despre faptul că şi economiştii şi antreprenorii se întreabă de ce este nevoie de acest e-TVA când aveam deja o declaraţie depusă şi e-Factura care îi ajută pe cei de la ANAF să aibă toate datele.
Întrebat când vor vedea antreprenorii, contabilii acest sistem e-TVA, ministrul Finanţelor a spus:
„În data de 20 august va fi prima trimitere de deconturi precompletate. Noi lucrăm la acest modul din luna martie, împreună cu experţii care au fost desemnaţi din partea organizaţiilor patronale. La nivelul Ministerului Finanţelor va fi pe data de 3 august, când vom avea prima simulare integral făcută.
Până atunci prin ceea ce îmseamnă atât tutorialele, cât şi materialele pregătite pentru explicarea acestui tip de măsură, se pregătesc la nivelul Ministerului, încât procesul de informare şi cunoaştere a modului să fie cât mai bine înţeles şi în cele din urmă va fi un modul foarte benefic pentru finanţele publice ale României, chiar dacă acum este criticat”, a mai explicat ministrul Finanţelor.
Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul UGIR (OFA UGIR) solicită abrogarea ordonanţelor de urgenţă emise de Guvern săptămâna trecută, privind introducerea sistemului e-Factura pe relaţia B2C şi a decontului de TVA precompletat, motivând că aplicarea acestora va produce efecte negative semnificative asupra economiei româneşti.