Antena 3 CNN Politică MApN acuză de dezinformare Federaţia Rusă: Avioanele F-16 nu au decolat din România spre Odessa

MApN acuză de dezinformare Federaţia Rusă: Avioanele F-16 nu au decolat din România spre Odessa

F16 - dezinformare
Potrivit MApN intenția de dezinformare ar putea avea legătură cu Summit NATO de la Washington. Sursa foto: MApN
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Iul 2024   •   18:47

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) semnalează o încercare de dezinformare prin canalele de propagandă asociate Rusiei cu privire la o serie de misiuni de zbor executate săptămâna trecută de avioane F-16 în spaţiul aerian ucrainean, în regiunea Odessa.

Potrivit MApN intenția de dezinformare ar putea avea legătură cu Summit NATO de la Washington, acolo unde liderii Alianţei au adoptat decizii importante în privința sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului declanșat împotriva sa de Federaţia Rusă.

"Vă semnalăm o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Federației Ruse cu privire la o serie de misiuni de zbor executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spațiul aerian ucrainean, în regiunea Odessa.
Așa-zise „surse”, neidentificate în postarea de pe platforma rusă Telegram, pretind că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile românești.
Este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false. Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române execută misiuni de instruire și de Poliție Aeriană exclusiv în spațiul aerian național, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislația internațională.

Intenția de dezinformare are, probabil, legătură cu contextul recent încheiatului Summit NATO de la Washington, care a adoptat decizii importante în privința sprijinirii eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva războiului de agresiune, ilegal și nejustificat declanșat împotriva sa de Federația Rusă.

Teme similare au mai fost semnalate pe această platformă de combatere a dezinformării, în urmă cu aproximativ o lună (https://inforadar.mapn.ro/52_informatii-false-cu-privire-la-aeronavele-f16-aflate-pe-teritoriul-romaniei), precum și la începutul acestui an (https://inforadar.mapn.ro/46_o-noua-stire-falsa-referitoare-la-conflictul-din-ucraina).  

De la declanșarea invaziei ilegale a Federației Ruse în Ucraina, România, în calitate de membru al Alianței Nord-Atlantice, a acționat prin punerea în aplicare a unor măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, de natură strict defensivă și proporțională cu nivelul potențialelor amenințări la adresa securității regionale, cu respectarea strictă a normelor de drept internațional.  

De altfel, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, începând cu anul 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române acționează în cadrul misiunilor de Poliție Aeriană și a celor de Poliție Aeriană întărită, alături de aeronave de luptă ale partenerilor, sub comandă NATO. Aeronavele românești care participă la misiunile de Poliție Aeriană întărită execută aceste misiuni exclusiv în spațiul aerian al României, în scopul întăririi capacității de reacție și descurajării unor posibile acțiuni ostile.  

Menționăm că scopul Alianței Atlanticului de Nord este să garanteze securitatea celor 32 de state membre NATO și a peste 1 miliard de cetățeni. Toate deciziile luate la nivelul Alianței au fost pur defensive, pentru apărarea statelor membre și descurajarea oricărei agresiuni împotriva teritoriului aliat.    

Ministerul Apărării Naționale va reacționa cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spațiul mediatic a unor informații false. Cetățenii trebuie să aibă încredere că informațiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obține doar prin informarea din surse oficiale.  Cu toții ne putem implica în lupta cu dezinformarea și pentru o informare corectă și cinstită a opiniei publice. Astfel, în continuare, apelăm la spiritul dumneavoastră civic și vă rugăm să ne semnalați apariția unor informații false cu tematică militară prin completarea formularului de contact https://inforadar.mapn.ro/contact/index.php", a transmis MApN în cadrul unui comunicat. 

×
Subiecte în articol: MApN propaganda Federatia Rusa
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close