Antena 3 CNN Politică Mandatul Guvernului la consultările de la Cotroceni: Concedieri printre bugetari la finele lui 2010

Mandatul Guvernului la consultările de la Cotroceni: Concedieri printre bugetari la finele lui 2010

3 minute de citit Publicat la 10:29 20 Apr 2010 Modificat la 10:29 20 Apr 2010
Mandatul Guvernului la consultările de la Cotroceni: Concedieri printre bugetari la finele lui 2010
Nemulţumirile preşedintelui Traian Băsescu cu privire la ritmul lent în care este transpusă cerinţa FMI privind reducerea cheluielilor bugetare, nu-şi vor regăsi prea rapid rezolvarea din partea Guvernului. La discuţiile pe care premierul Emil Boc le-a avut luni după-amiază în cadrul unei vile de ptorotocol cu miniştrii cabinetului său, s-a decis reducerea la final acestui an cu 5% a cheltuielilor de personal faţă de anul trecut. Executivul a mers pe formula realizării de economii mai multe prin eliminarea unor posturi bugetate şi mai puţin din reduceri efective de angajaţi Concedierile vor continua într-o a doua etapă şi la începutul anului 2011, tot cu 5%, atât în administraţia centrală, cât şi cea locală, operaţiune prin care se speră că ponderea salariilor bugetarilor va scădea de la peste 9% la 8,7% din PIB, aşa cum este prevăzut şi în angajamentul asumat prin acordul cu FMI. Guvernul s-a angajat, în negocierile cu FMI pentru acordarea tranşelor III şi IV din împrumut, să reducă în 2010 cheltuielile de personal cu 0,2% din PIB prin disponibilizări în sectorul public.

Premierul Emil Boc îi va prezenta preşedintelui Traian Băsescu un raport cu evoluţia cheltuielilor publice în perioada 2008?2010 şi intenţia Guvernului de a reduce în acest an cheltuielile de personal cu 5% faţă de 2009, în principal prin concedieri în intervalul septembrie?decembrie, în întreaga administraţie.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax, reducerea de cheltuieli cu personalul bugetar va continua şi anul viitor, tot cu 5%, atât în administraţia centrală, cât şi cea locală, operaţiune prin care ponderea salariilor bugetarilor să scadă de la peste 9% din PIB la 8,7% din PIB.

Luni seară, premierul Emil Boc şi miniştrii săi au analizat aproape trei ore datele comparative privind evoluţia cheltuielilor publice şi reducerile de personal în perioada 2008?2010, concluzia fiind că au fost realizate economii mai mult din eliminarea unor posturi bugetate şi mai puţin din reduceri efective de angajaţi.

"Prin înţelegerea cu FMI s?a convenit să avem o reducere a cheltuielilor cu personalul bugetar de 5% în acest an şi încă de 5% anul viitor. Au fost analizate punct cu punct toate reducerile de cheltuieli care trebuia făcute la nivelul ministerelor, cu accent pe ministerele comasate, precum cele pentru Turism şi Economie. O analiză comparativă 2008?2010 privind cheltuielile publice şi reducerile de personal, din care a rezultat că au fost realizate economii şi prin disponibilizări de angajaţi, dar mai mult prin eliminarea unor posturi bugetate. Una dintre variantele ridicate în discuţie pentru a îndeplini reducerea de cheltuieli cu personal, ca ipoteză de lucru, a fost chiar legată de diminuări de salarii", au arătat sursele.

În acest sens, până la sfârşitul lunii iunie vor fi adoptate în acest sens standardele de cost în administraţia locală, pentru a fi efectuate disponibilizări.

O variantă suplimentară avută în vedere de Guvern pentru reducerea cheltuielilor este "eficientizarea" costurilor cu prestaţiile sociale, prin direcţionarea acestora cu precădere către persoanele care au nevoie de sprijinul statului.
În discuţia de luni seara, premierul şi miniştrii au discutat şi despre absorbţia fondurilor comunitare, concluzia fiind, potrivit surselor participante la întâlnire, că sunt înregistrate întârzieri care impun o nouă modificare a legislaţiei achiziţiilor publice, în vederea reducerii duratei între momentul contractării şi cel al execuţiei.
Guvernul consideră în continuare că procedurile pot fi accelerate prin taxa de timbru calculată la valoarea contractului impusă firmelor care contestă rezultatul unei licitaţii, deşi Comisia Europeană apreciază că această taxă poate împiedica accesul liber la justiţie.

Miniştrii au reclamat faptul că nu pot plăti echipele de management care participă la implementarea efectivă a proiectelor finanţate din fonduri UE, deoarece nu mai au o bază legslativă, după intrarea în vigoare a Legii salarizării.

Membrii Guvernului au discutat şi despre procesul de descentralizare, premierul Emil Boc cerând miniştrilor să respecte termenele stabilite.

Întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii Guvernului, anunţată săptămâna trecută de şeful statului, va avea loc marţi, la ora 14.00, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele declara, lunea trecută, că va cheama Guvernul la consultări, la Cotroceni, arătând nemulţumit că nu prea a remarcat disponibilizările în sistemul bugetar. El a mai menţionat că va mai dicuta şi despre fondurile pentru infrastructură.

Preşedinţia a comunicat, luni, că temele de discuţie sunt cheltuielile publice din administraţie, cheltuielile sociale, absorbţia fondurilor de la UE, legislaţia achiziţiilor publice, revizuirea Constituţiei şi descentralizare.

Antena3.ro

×
x close