Ministerul Afacerilor Externe al României îl invită pe Laurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, să facă o vizită în România pentru a se informa direct asupra situaţiei reale, din teren. Atfel MAE apreciază că nu există nicio bază reală pentru justificarea declaraţiilor acestuia
Ministerul român precizează, într-un comunicat transmis agenţiei
Mediafax, că ia notă cu îngrijorare de declaraţia publică făcută joi de ministrul pentru Afaceri europene al Franţei, Laurent Wauquiez, potrivit căreia aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen ar periclita securitatea Uniunii Europene în ansamblu.
"Ministerul Afacerilor Externe consideră că nu există nicio bază reală pentru justificarea unor astfel de afirmaţii"MAE susţine că securitatea Uniunii este o prioritate pentru România, care este preocupată cel puţin în egală măsură cu celelalte state membre să o asigure la cele mai ridicate standarde. Investiţiile importante făcute în securizarea frontierei externe a Uniunii, tehnologia de ultimă oră folosită şi pregătirea foarte bună în vederea aderării la Schengen sunt argumente în acest sens, consideră MAE.
În acelaşi comunicat, ministerul arată că raportul privind protecţia datelor cu caracter personal a fost adoptat de toate statele membre, iar Decizia Consiliului în acest sens a reprezentat baza legală care a permis României şi Bulgariei să se conecteze la Sistemul de Informaţii Schengen (SIS) începând cu 5 noiembrie. Acest sistem permite încărcarea de date şi transmiterea de alerte.
"În cele peste două luni şi jumătate de la conectarea la sistem nu au fost înregistrate niciun fel de probleme de tipul celor evocate în declaraţia publică sus-amintită. Dimpotrivă, participarea României la schimbul de date a permis identificarea şi prinderea unui număr important de persoane aflate în evidenţa sistemului. Ca urmare a consultării Sistemului Informatic Schengen, autorităţile române au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS. (...) Analizele, inclusiv ale autorităţilor comunitare, demonstrează faptul că România nu reprezintă un risc din punct de vedere al imigraţiei ilegale pentru Uniune"În acelaşi timp, Ministerul precizează că România aduce o contribuţie semnificativă la eforturile UE de a gestiona presiunea migratorie la frontiera greco-turcă.
"România participă la operaţiunea RABIT de la frontiera dintre Grecia şi Turcia, iar până în momentul de faţă are, alături de Germania, cea mai mare contribuţie la această operaţiune, atât din punct de vedere al mijloacelor tehnice, cât şi al numărului, profilului şi profesionalismului experţilor care au acţionat direct", precizează MAE.
"Ministerul Afacerilor Externe îi adresează ministrului francez al Afacerilor europene, Laurent Wauquiez, invitaţia de a efectua o vizită în România pentru a se informa direct asupra situaţiei reale, din teren", încheie MAE. Laurent Wauquiez: Franţa refuză să intre în mecanisme care ar slăbi capacitatea UE de a controla migraţiileLaurent Wauquiez, ministrul francez al Afacerilor Europene, a declarat, în data de 8 decembrie, că Franţa refuză să intre în "mecanisme" care ar slăbi capacitatea UE de a controla fluxurile migratoare, reiterând faptul că România şi Bulgaria nu sunt pregătite să adere la Spaţiul Schengen.
"Nu vom intra în mecanisme care ar afecta frontierele noastre şi ar slăbi capacitatea Europei de a gestiona şi a controla fluxurile migratoare", a declarat Wauquiez, citat de AFP, la o dezbatere în cadrul Adunării Naţionale."Ceea ce spune Franţa este foarte simplu: bineînţeles că României şi Bulgariei nu li se închide uşa, dar este nevoie să fie respectate criterii simple. Primul este că trebuie să fim siguri în legătură cu frontierele noastre", a explicat Wauquiez, subliniind că România "nu recunoaşte frontiere cu R.Moldova, pe unde trec fluxurile".