Mihai Gâdea şi sociologul Marius Pieleanu au prezentat, duminică, la "Sinteza Zilei, cel mai recent sondaj Avangarde, privind încrederea românilor în politicieni, instituţiile statului şi intenţia de vot.
Eşantionul a fost de 950 de persoane, 3,18% este marja de eroare, iar sondajul a fost realizat în perioada 21-29 aprilie 2015.
Încredere în personalităţi
76% Klaus Iohannis, 1% mai mult decât în precedentul sondaj
61% Regele Mihai
50% Laura Codruţa Kovesi, nu a crescut sau nu a scăzut semnificativ
49% Mugur Isărescu
43% Călin Popescu Tăriceanu
43% Victor Ponta, în creştere
30% Dan Voiculescu, în uşoară creştere
28% Ion Iliescu, măsurat pentru prima dată în ultima perioadă
25% Mircea Geoană
19% Traian Băsescu, în creştere
19% Cătălin Predoiu
18% Alina Gorghiu
8% Elena Udrea
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de luni a emisiunii "Se întâmplă în România", realizată de Maria Coman, la Antena 3.
Parlamentarul PSD, Mădălin Voicu, a explicat că este un semn de normalitate parcursul preşedintelui Iohannis şi că România se aliniază, în sfârşit, statelor occidentale, din acest punct de vedere.
"Mi se pare un sondaj realist, echilibrat. Sunt foarte plăcut impresionat de felul în care Iohannis îşi exercită calitatea de preşedinte. Vă spun şi de ce. Diferenţa dintre mitocănia şi aroganţa lui Băsescu, în comparaţie cu liniştea şi apariţiile mai puţine ale lui Iohannis arată că România revine pe un traseu de normalitate, unde un preşedinte face un briefing pe săptămână, decât să ne omoare cu tot soiul de forme de elitism politic. Unii critică această atitudine, dar eu cred că acesta este modelul de preşedinte care încearcă să fie echilibrat."
Voicu a adăugat că atâta timp cât există o relaţie instituţională solidă între preşedinte şi premier, lucrurile merg pe drumul bun.
"Faptul că se înţelege cu Ponta, vrut-nevrut, este o chestiune. Există o relaţie instituţională, Parlamentul are o stabilitate pe care nu o putem contesta şi toţi cei care aruncă cu venin de multe ori ţin de exerciţiu politic. De-aia există opoziţie. Important este cât de eficiente sunt ele. Să sui că mâine vrei guvernarea şi poimâine schimbi ţara, astea sunt elucubraţii."