Facturile la utilități vor fi mai mari în 2021! Aceasta este - din păcate – informația corectă pentru români. În goana după imagine și electorat, miniștrii ai fostului guvern Orban au îndrăznit să le transmită românilor că facturile la energie vor fi mai mici anul viitor. Nici vorbă! Acestea vor crește cu până la 10%, după cum apreciază specialiștii în domeniu, ca urmare a majorării tarifelor de distribuție și transport energie, precum și a taxei de cogenerare. Iar de la 1 ianuarie 2021, când se liberalizează piața de energie electrică, nu se vor mai aplica prețurile reglementate”.
În acest context cerem cu celeritate definirea consumatorului vulnerabil, din perspectiva creșterii facturilor la utilități în 2021. Măsura trebuie impusă urgent, într-un cadru legislativ și executiv. Este un angajament neonorat de cabinetul Orban ce trebuie să devină o prioritate pentru actualul Guvern.
Promisiunile foștilor miniștri și secretari de stat, mulți dintre ei reveniți în noul executiv, nu țin de cald și, cu siguranță, după o iarnă în astfel de condiții și după un an dificil și cu multe provocări, în contextul pandemiei de Covid-19, românii vor fapte, nu vorbe de la actualii guvernanți și parlamentari.
Se impun decizii asumate și măsuri urgente! Definirea consumatorului vulnerabil ar trebui să fie o prioritate pentru guvernul care se instalează la Palatul Victoria în contextul dat. Cadrul de subvenții pentru energia termică este inechitabil și trebuie regândit din temelii. Categoric, ajutoarele financiare trebuie să fie orientate numai către acei consumatori care au cu adevărat nevoie de sprijin.
Consumator vulnerabil înseamnă însă și ajutor pentru energia electrică, dar și pentru încălzirea cu centrale de gaz. Este imperios necesar ca actualul guvern să se mobilizeze și să rezolve rapid această situație – definirea consumatorului vulnerabil, care ar fi trebuit să se realizeze până la data de 1 ianuarie 2021 când se liberalizează piața energiei electrice. Un angajament și un act normativ încălcate de fostul guvern!
Este nevoie în primul rând de voință din partea guvernului, dar mai ales de o mobilizare în forță a ministerelor de resort, a autorităților locale și centrale, a distribuitorilor și furnizorilor de energie și gaze naturale în realizarea unei baze de date privind situația consumatorilor vulnerabili din România.
Așadar, definirea consumatorului vulnerabil trebuie să fie pe lista priorităților Guvernului și Parlamentului României, fiind esențială în realizarea politicilor de protecție socială care să susțină consumatorii fără a impacta negativ industria energetică.
Un sprijin real pentru români ar fi o informare corectă din partea autorităților și actorilor pieței de energie, aceștia să știe ce să facă să aleagă oferta cea mai bună a unui furnizor, care i se potrivește în funcție de consumul propriu.
În Teleorman, vă asigur că voi sprijini autoritățile locale în derularea unei campanii de informare a consumatorilor de energie și gaze și vom face demersuri în vederea realizării unei baze de date privind consumatorii vulnerabili, care să poată fi pusă la dispoziția comitetului interministerial care ar trebui să se ocupe de definirea consumatorului vulnerabil.
23 decembrie 2020
Mădălin BORȘ – vicepreședinte PSD TELEORMAN