Antena 3 CNN Politică Macovei: UDMR pune "piedici grosolane" aderării României la Schengen

Macovei: UDMR pune "piedici grosolane" aderării României la Schengen

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 12:55 24 Feb 2012 Modificat la 12:55 24 Feb 2012
Macovei: UDMR pune "piedici grosolane" aderării României la Schengen
Foto: Intact Images
Vicepreşedintele PDL Monica Macovei acuză UDMR că pune "piedici grosolane" aderării României la spaţiul Schengen, prin propunerile depuse la Parlament de modificare a Codului Penal, astfel încât demnitarii să nu mai poată fi anchetaţi pentru infracţiuni de corupţie, potrivit Mediafax.

Macovei semnalează, pe blogul său, că UDMR propune ca parlamentarii, miniştrii, alţi demnitari să nu mai poată fi anchetaţi şi condamnaţi pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie sau care aduc pagube materiale statului.

"Suntem pe ultima sută de metri pentru a convinge Europa că anticorupţia funcţionează în România, mai ales la nivel înalt, adică al politicienilor, că suntem un stat de drept în care legea se aplică egal şi pentru omul de rând şi pentru politicieni, că şi politicienii pot face închisoare. Ca să dobândim încrederea Statelor Membre ale Uniunii pentru a intra demni în spaţiul Schengen. DNA, DIICOT şi ANI îşi fac datoria, anchetează, verifică, trimit în judecată politicieni, iar judecătorii au început să dea pedepse pe măsura faptelor. Doi parlamentari UDMR (şi cine o mai fi în spatele lor) pun însă piedici grosolane, care ne pot costa pe toţi cei care vrem în Schengen şi care vrem să trăim într-o ţară normală, a noastră şi nu a <lor>, în care, dacă avem corupţie politică, să avem şi politicieni la închisoare (desigur, prin judecăţi drepte, rapide şi pe bază de probe)", susţine Monica Macovei.

Ea menţionează că a auzit un reprezentant al UDMR spunând, într-o emisiune televizată, că "luarea de mită nu poate fi comisă de un parlamentar", afirmaţie cu care ea nu este de acord.

Macovei precizează că parlamentarul Marton Arpad a propus eliminarea din definiţia "funcţionarului public" a persoanelor care "exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură", adică eliminarea art. 175 litera b din noul Cod Penal. Macovei explică faptul că acest lucru ar însemna că aceste persoane nu vor putea fi anchetate şi condamnate pentru luare de mită şi alte infracţiuni de corupţie sau care produc pagube materiale.

"Aceştia ar fi mai presus de lege, violând egalitatea în faţa legii. Reamintesc că una din cerinţele intrării României în UE a fost lupta împotriva corupţiei politice; să ştie şi UDMR, corupţia politică este corupţia comisă de politicieni", adaugă Monica Macovei.

Vicepreşedintele PDL menţionează că a doua propunere aparţine deputatului Mate Andras Levente, care doreşte ca infracţiunea de "conflict de interese" să fie de facto dezincriminată.

Monica Macovei îşi exprimă speranţa că aceste propuneri nu vor fi adoptate.



×
x close