Antena 3 CNN Politică Macovei a ascuns rezultatele anchetei asupra SIPA

Macovei a ascuns rezultatele anchetei asupra SIPA

Macovei a ascuns rezultatele anchetei asupra SIPA
18 Iun 2007   •   12:42

Arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, DGPA-SIPA a fost amănunţit cercetată de o echipă de experţi militari, la ordinul fostului ministru de Justiţie, Monica Macovei. Dezvăluirea apare în ziarul ,,Ziua'' care scrie că rezultatul investigaţiei de la DGA-SIPA nu a fost făcut vreodată public. Jurnaliştii de la ?Ziua? au intrat în posesia unei adrese emise de Ministerul Justiţiei în decembrie 2005, prin care informa asociaţia SoJust despre rezultatele parţiale ale controlului efectuat în arhivele serviciului secret al Justiţiei.

Auditul efectuat de militari a scos la iveală faptul că ofiţerii SIPA, mulţi proveniţi din fosta Securitate, au făcut abuziv anchete despre actele de corupţie ale unor magistraţi şi oficialităţi ale statului. Fosta conducere a ordonat distrugerea unor documente care trebuiau păstrate între 5 şi 30 ani, conform legii. Mai mult, surse avizate au declarat pentru ?Ziua? că SIPA a folosit şi o tehnică de interceptare a telefoanelor mobile identică celei deţinute de Direcţia de Informaţii de la ministerul de interne, condusă pe atunci de Virgil Ardelean.

Un raport despre controlul secret al Apărării la SIPA a fost trimis, în urmă cu doi ani, Comisiei Europene, care ne monitoriza atent în acea perioadă în vederea întocmirii raportului anual de ţară. Monica Macovei nu a informat însă opinia publică din România despre aceste nereguli şi nici nu a luat măsurile împotriva celor care au încălcat legea. Ba mai mult, spun cei de la "Ziua", rezultatele verificărilor au fost ţinute în cel mai deplin secret de Monica Macovei cu toate că fostul ministru al Justiţiei a anunţat încă din ianuarie 2005 că va da publicităţii concluziile controlului la acest serviciu secret.

Antena 3

×
Parteneri
x close