MApN luat la puricat, urmează MF
Convocat pe fondul scandalului afacerilor fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, m inistrul apărării, democrat-liberalul Mihai Stănişoară s-a prezentat astăzi la comisiile parlamentare de resort pentru a da o serie de explicaţii legate de această problemă, despre posibila implicare a MapN şi despre contractele de achiziţii ale armatei.
Înainte de audieri, preşedintele comisiei de la Senat, liberalul Teodor Meleşcanu a precizat că în cazul în care se va dovedi că nu există la Ministerul Apărării nimic legat de afacerile lui Mircea Băsescu, audierile vor lua în vizor pe reprezentanţii ministerului Economiei.
Venit la comisie, ministrul Apărării, democrat-liberalul Mihai Stănişoară a s-a limitat să precizeze în faţa presei că a fost convocat pentru a da explicaţii despre delaborarea muniţiilor şi înzestrarea Armatei.
"Vorbim despre programele de dotare ale armatei şi programul de delaborare a muniţiilor. Dorim de la domnul ministru şi de la colaboratori să cunoaştem care este stadiul şi să verificăm, vă spun deschis, o serie de lucruri care au apărut prin presă în legătură cu aceste programe sau cu programul de delaborare de muniţii", a declarat, înaintea audierilor, preşedintele comisiei de Apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu.
El a arătat că sunt foarte importante poziţiile pe care ministrul le va exprima în acest sens, adăugând că, pentru cazul. "În rest, sigur că întrebările pot fi din orice domeniu", a adăugat Stănişoară. Întrebat dacă la audieri se va discuta şi despre scandalul traficului de armament, Stănişoară a spus: "O să vedem".
În cadrul audierilor, ministerul a susţinut că activităţile tehnice cu armament, muniţie şi materiale explozive sunt reglementare prin instrucţiuni proprii ale ministerului Apărării Naţionale şi se supun prevederilor legale.
La aceste comisii sunt aşteptaţi în după amiaza acestei zile şi şefii DGIPI Ionel Georgescu, SPP Lucian Pahonţu şi STS, Marcel Opriş. Potrivit lui George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, cei trei şefi ai SPP, STS şi DGIPUI "vor fi întrebaţi, în linii mari, în legătură cu subiecte precum acuzaţiile lui Viorel Hrebenciuc de poliţie politică, interceptările de la Comisia Udrea şi cazul Băbeni".
Agendă încărcată la comisia SRI: problema DGIPI-Vanghelie versus interceptările de la comisia Udrea
În paralel, aleşii PD-L, secondaţi de reprezentanţii PNL din comisia SRI se pregătesc să ceară explicaţii cu privire la afirmaţiile liderului PSD Marian Vanghelie, potrivit căruia afacerile lui Mircea Băsescu au fost dezvăluite în urma folosirii unor informaţii provenite de la SRI şi că alte date compromiţătoare la adresa şefului statului, a fiicei mai mici a acestuia şi a Elenei Udrea şi ar putea fi găsite în arhiva altui serviciu de informaţii, DGIPI.
Tot la nivelul acestui for, social-democraţii se arată foarte interesaţi de scandalul interceptării convorbirilor din cadrul comisiei de anchetă Udrea, după ce colegii lor din această comisie au cerut elucidarea modului în care au fost înregistrate discuţiile avute în prima şedinţă cu uşile închise. Dacă personalul Camerei şi-a declinat orice responsabilitate, prin vocea secretarului general Gheorghe Barbu, social-democraţii au de gând să se folosească de implicaţiile acestui scandal pentru a lovi în competenţele preşedintelui Traian Băsescu de numire a directorilor unor servicii de informaţii precum SPP sau STS.
Apetenţă pentru controlul serviciilor secrete
Liderul deputaţilor PSD a acuzat recent cele două servicii de informaţii că ar face poliţie politică la ordinul preşedintelui. ?Am constatat că pe parcursul activităţii din această vară cel puţin cei din cadrul SPP fac poliţie politică. S-a constituit la nivelul dlui general Alexandru Burian o secţiune care se ocupa de acest lucru, care nu face decât să urmarească membrii PSD în teritoriu şi mai ales preşedintele şi vicepreşedinţii PSD?, afirma Hrebenciuc. El a anunţat că PSD a elaborat două proiecte de ,modificare a legilro de organizare şi funcţionare a SPP şi STS astfel încât şefii acestora să fie numiţi de Parlament, şi nu de preşedinte. În 2007, parlamentarii PSD au mai încercat să supună Parlamentului un proiect legislativ care avea drept scop subordonarea SPP în cadrul Ministerului de Interne şi a STS în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor.
Marius Vulpe, Antena3.ro