Antena 3 CNN Politică Lupta pentru voturi se înteţeşte

Lupta pentru voturi se înteţeşte

Lupta pentru voturi se înteţeşte
14 Mai 2007   •   07:46

Numărătoare inversă pentru referendumul de sâmbătă. Nervozitatea creşte în ambele tabere. Susţinătorii şi adversarii preşedintelui suspendat şi-au înmulţit acuzaţiile şi îşi avertizează alegătorii să nu se lase manipulaţi. Şi unii şi ceilalţi se aşteaptă să urmeze atacuri dure în puţinele zile rămase până la referendum. Cele două tabere se acuză reciproc de acţiuni electorale ilegale. Liberalii îi cer lui Traian Băsescu să spună cine-i plăteşte facturile de campanie, iar democraţii îi cer preşedintelui interimar Nicolae Văcăroiu să nu ia decizii importante în această săptămână dinaintea referendumului.

PD, PSD şi PNL au pus la punct strategia pentru ultimele zile de campanie. PSD a organizat o şedinţă largă la care participă membrii marcanţi ai acestei formaţiuni politice, dar şi liderii organizaţiilor de partid din întreaga ţară. Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte pentru a stabili ultimele detalii ale strategiei electorale pentru referendumul de la 19 mai. Mircea Geoană a ţinut să sublinieze că ?miza referendumului nu e destinul lui Traian Băsescu, ci ce fel de democraţie şi nivel de trai vom avea în România?. Preşedintele PSD a făcut un apel la liderii PSD să nu îl imite pe preşedintele suspendat care foloseşte un limbaj violent, chiar dacă ?va fi grea şi dură? campania în aceste ultime zile.

Geoană s-a lansat în noi acuzaţii. PSD susţine că PD şi Traian Băsescu au cheltuieli de campanie care nu pot fi justificate legal. ?Traian Băsescu este doar preşedintele PD. S-a identificat cu PD şi PD cu el. Liderii PD se agaţă disperaţi ca funia de spânzurat de Traian Băsescu, iar acesta se joacă cu stabilitatea politică şi democratică a României?, avertizează Geoană. Iar sondajele independente publicate recent, care îl dau învingător pe preşedintele suspendat, ?sunt false, este o încercare de intoxicare a opiniei publice?.

Preşedintele PSD este convins că Băsescu va fi demis de populaţie şi apoi ?va striga că a fost fraudat. PD şi Băsescu vor continua să ţipe că s-au fraudat rezultatele acestui referendum. Este o minciună pentru că PD este în continuare la putere la nivel local. Cei 3.000 de lideri PD la guvernare în ţară vor instiga la fraudarea votului?, prognozează Geoană.

Conducerea PD a luat şi ea în şedinţa săptămânală de luni startul ultimelor cinci zile în care mai este permisă campania electorală înainte de referendumul la care se supune la vot demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Până acum atât democraţii cât şi adversarii acestora au semnalat nereguli în organizarea referendumului şi au reclamat că s-ar pregăti de ambele părţi atacuri dure, fără precedent.

Luni, liderul Emil Boc a solicitat posturilor publice de radio şi televiziune şi a rugat posturile private ?să desfăşoare activităţi obiective de informare a cetăţenilor cu privire la modalitatea de vot la referendum?. Preşedintele PD susţine că toate canalele publice sunt obligate prin lege să informeze corect populaţia cu privire la întrebarea de pe buletinul de vot şi posibilităţile de răspuns la ea.

Şi liberalii au atras atenţia asupra fondurilor exorbitante cheltuite în campania lui Traian Băsescu. PNL susţine că doar în acest week-end pentru mitingul de la Iaşi s-a cheltuit peste jumătate de milion de euro. Peste 300 de autocare din toată ţara au venit la Iaşi, pentru a aduce ?aplaudaci plătiţi de camarila lui Băsescu?. Deputatul PNL, Relu Fenechiu, întreabă retoric cine îi plăteşte facturile preşedintelui suspendat, acestui om ?integru cu dosare penale ca Flota sau casa din Mihăileanu?.

Deputatul Horea Uioreanu l-a acuzat pe edilul Emil Boc că face campanie la Cluj pentru Traian Băsescu pe banii publici ai primăriei. Iar liberalii din Timiş s-au plâns că toate afişele lor electorale au fost vandalizate în mod sistematic.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close