Antena 3 CNN Politică Luminița Odobescu a vorbit la telefon cu Antony Blinken despre Patriot. Ce a spus secretarul de stat american despre decizia României

Luminița Odobescu a vorbit la telefon cu Antony Blinken despre Patriot. Ce a spus secretarul de stat american despre decizia României

sistem patriot rachete
România a decis să doneze un sistem Patriot Ucrainei. Sursa foto: Facebook/MApN
de G.M.    |    13 Sep 2024   •   10:25

Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut, joi, o discuţie telefonică privind situaţia de securitate regională, inclusiv încălcarea spaţiului aerian al României în urma atacurilor ruse asupra porturilor fluviale ucrainene, transmite MAE.

Potrivit sursei citate, cei doi au abordat atacarea de către Rusia în Marea Neagră a unei nave comerciale care transporta cereale.

Ministrul Afacerilor Externe a salutat sprijinul şi solidaritatea SUA şi aliaţilor cu România şi a subliniat importanţa menţinerii evoluţiilor din Marea Neagră şi din regiune în atenţia constantă a NATO. A salutat reiterarea, de către omologul american, a angajamentului SUA de a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat. A arătat că aliaţii "trebuie să implementeze toate angajamentele asumate în vederea asigurării securităţii spaţiului euro-atlantic, în general, şi în regiunea Mării Negre în special".

Cei doi oficiali au discutat despre evoluţiile recente privind sprijinul pe care îl acordă Ucrainei împotriva agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse. Partea americană a reiterat aprecierea pentru decizia României de a dona un sistem Patriot Ucrainei, "donaţie cu importanţă deosebită în contextul continuării atacurilor aeriene ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene".

Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua măsurile în vederea consolidării capacităţii de apărare a României. Şefii celor două diplomaţii şi-au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în eforturile sale de a respinge acţiunile hibride ale Rusiei, care vizează inclusiv influenţarea rezultatului proceselor electorale din luna octombrie.

Totodată, cei doi oficiali au trecut în revistă progresele substanţiale ale României în îndeplinirea condiţiilor pentru accederea în Programul Visa Waiver. 

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close