„Prima consecință e că pacienții pot fi externați și nu pot fi opriți. A doua e că nu mai putem aplica măsura carantinării la domiciliu. CCR a decis că un om cu COVID poate circula pe stradă. Astfel de măsuri sunt adoptate la nivel european.
Măsurile existau în OUG 11. Cum nu existau? Păi noi avem o lege: legea 55 care prevede starea de alertă. Curtea nu este la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre. Imediat ce am văzut decizia am structurat o lege. Rugămintea mea către populație e să nu țină cont de decizia CCR. Să țină cont de regulile firești!”, a declarat Ludovic Orbam, la Digi24.
Curtea Constituţională a motivat, miercuri, decizia prin care a admis excepţia de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului privind măsurile de izolare sau carantinare pentru persoanele care vin din zone roşii ale pandemiei de coronavirus, măsuri instituite prin ordin al ministrului Sănătăţii. CCR arată, în decizie, că astfel de acţiuni nu pot fi luate printr-un ordin al ministrului Sănătăţii deoarece ar fi încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale, ceea ce este prevăzut şi în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
Simpla menţionare a unei măsuri privative de libertate, aşa cum este internarea obligatorie pentru prevenirea răspândirii unor boli transmisibile, nu poate fi considerată ca fiind suficientă pentru a întruni condiţia legalităţii, iar internarea obligatorie reprezintă ultima opţiune la care autorităţile pot recurge pentru a realiza obiectivul de prevenire a răspândirii unei boli transmisibile, argumentează judecătorii constituţionali. A existat şi o opinie separată, cea a Siminei Tănăsescu.