”Un Parlament dominat de forțe retrograde, care au călcat în picioare democrația și interesele fundamentale ale României, a decis astăzi, prin moțiune de cenzură, căderea Guvernului pe care îl conduc. Așa cum v-am spus înainte de moțiune, Guvernul cade in picioare. Suntem mândri de ce am făcut in trei luni. De faptul că într-o perioadă extrem de scurtă am reușit să reparăm o mare parte dintre stricăciunile provocate de guvernările PSD”, a spus Orban, în prima sa reacție după căderea Guvernului.
„Am fost judecat de o alianță parlamentară toxică. Am pierdut doar o bătălie, vom câștiga bătălia pentru România”, a mai spus premierul demis.
Orban a adăugat că „în viitorul apropiat, indiferent ce-și imaginează cei de la PSD, românii vor avea din nou puterea să decidă, așa cum au decis la europarlamentare, la prezidențiale, la referendumul convocat de președintele Iohannis”.
„În ciuda minciunilor gogonate ale PSD-ului am aplicat legi importante, am aplicat majorarea salariilor, (...) am crescut salariul minim pe baza unor indicatori economici. Aproape în toate domeniile de activitate, am adoptat măsuri cu efecte favorabile. Numai ieri am adoptat 25 de ordonanțe de urgență, fiecare generează efecte benefice pentru România, pentru societate, pentru companii, pentru diferite categorii socio-profesionale”, a declarat Ludovic Orban.
Citește și: Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi favorabile
Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD, a fost adoptată, miercuri, de Parlament.
S-au înregistrat 261 de voturi "pentru" şi 139 - ''împotrivă''.
"Potrivit prevederilor Constituţiei, moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii, adică minim 233. Se constată că a fost întrunită majoritatea voturilor necesare pentru a fi adoptată moţiunea de cenzură. Guvernul Orban este demis", a anunţat deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, secretar al Camerei.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a explicat că, ''în temeiul prevederilor constituţionale şi regulamentare, Parlamentul adoptă moţiunea de cenzură şi retrage încrederea acordată, iar Guvernul îndeplineşte doar actele necesare precum administrarea treburilor publice până la numirea noului Executiv''.