Lucian Croitoru este numele noului premier desemnat de către preşedintele Traian Băsescu joi la Palatul Cotroceni. Băsescu a explicat că nu mai putea prelungi perioada de consultări între partide, în condiţiile în care România are de îndeplinit o serie de angajamente internaţionale, precum obligaţiile asumnate prin acordul de împrumut cu FMI şi Banca Mondială, imposibil de onoarat în lipsa unui guvern plin instalat în funcţie. Băsescu a avertizat partidele politice şi parlamentul că în cazul în care vor invalida noul premier desemnat, ţara riscă pe viitor blocarea viitoarelor tranşe de finanţare din partea organismelor internaţionale. Şeful statului făcut elogiul calităţilor lui Croitoru, amintind că a lucrat cu acesta pe vremea când era ministru şi a putut vedea profesionalismul noului premier. Băsescu a dezvăluit că i-a mai oferit în trecut funcţia de premier lui Croitoru în momentul constituirii coaliţiei PDL-PSD, dar economistul a declinat oferta la acea vreme.
?Am avut consultări cu partidele politice, punctele de vedere fiind relativ divergente, atat intre partide, cât şi în ceea ce priveşte viziunea mea cu privire la formarea unui nou Guvern, într-o perioadă de criză politică. Pentru că criza nu se mai poate prelungi, am semnat decretul de nominalizare a lui Lucian Croitoru ca premier desemnat? a anunţat preşedintele.
TRAIAN BĂSESCU: LUCIAN CROITORU ESTE NOUL PREMIER DESEMNATEl a explicat că Lucian Croitoru corespunde dezideratelor partidelor, mai puţin PDL, de a nu fi membru al niciunui partid.
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern în deplinătatea capacităţii de exercitare a funcţiei la Bucureşti, dar a precizat că România va primi săptămâna viitoare o tranşă de 300 de milioane de dolari, celelalte tranşe fiind condiţionate de instalarea unui guvern plin la Bucureşti care să implementeze eficient angajamentele asumate.
?Săptămâna viitoare vom primi o noua tranşă de la Banca Mondială. România trebuie să mai încaseze alte două tranşe de bani, inclusiv de la FMI, până la sfârşitul anului. Existenţa unui Guvern care să poata negocia cu FMI este esenţială. România avea nevoie de un prim-ministru competent în probleme economice. În plus, este un prim-ministru neangajat politic, aşa cum au cerut o parte din partidele parlamentare? a subliniat şeful statului.
Băsescu a precizat că a avut trei opţiuni pentru funcţia de premier: ?una a fost a mea, bazată pe profesionalism, experienţa şi cunoaşterea instituţiilor financiare internaţionale, a mai fost o propunere a PDL - un om politic, şi propunerea arhi-cunoscută facută de PNL, PSD şi UDMR?.
Preşedintele a explicat că opţiunea sa pentru Croitoru a a vut la bază faptul că "aveam nevoie de un prim-ministru competent în materie de probleme economice.
"Domnia sa corespunde dezideratului de a avea un prim-ministru neangajat politic. Am lucrat cu domnul Croitoru în timpul guvernului Isărescu şi am rămas cu o impresie de profund profesionalism", a mai spus Băsescu.
Preşedintele a atras atenţia partidelor politice că actuala criză politică a început deja să provoace efecte economice negative. "România are nevoie urgent nevoie de un guvern. Nu am înţeles de ce a trebuit să cadă guvernul cu o lună înainte de alegeri", a spus Băsescu.
Cât priveşte nominalizarea Klaus Iohannis propusă de PSD, PNL şi UDMR, preşedintele a ţinut să sublinieze că are relaţii bune cu acesta şi că va efectua cât mai curând posibil o vizită la Sibiu pentru ase vedea cu primarul acestui municipiu.
"Vreau să precizez că relaţia mea cu domnul Johannis este una corectă. Îl apreciez şi nu am avut nicio abordare personală. Şi domnia sa şi domnul Croitoru sunt două persoane cărora eu le-am mai propus angajarea în Executiv", a mai spus preşedintele. Băsescu a continuat, dezvăluind că primului i-a propus portofoliul Eduzcaţiei, iar lui Croitoru postul de premier în momentul constituirii coaliţiei PDL-PSD. Cu toate acestea, ambii au refuzat la acea vreme ofertele făcute.
Anunţul preşedintelui vine după ce liderii PDL au decis să trimită către Cotroceni o propunere de candidat la funcţia de premier, alta decât Emil Boc, din postura de partid cu cei mai mulţi parlamentari în legislativul României.
Înainte de anunţul lui Traian Băsescu, liderii partidelor din opoziţie susţineau că majoritatea PSD-PNL-UDMR doreşte în continuare şi susţine un guvern tehnocrat, cu mandat limitat, centrat în jurul unui premier independent în persoana primarului Sibiului, Klaus Iohannis.
Croitoru, unul dintre "copiii de suflet" ai guvernatorului IsărescuLucian Croitoru are 52 de ani şi este doctor în economie, titlu dobândit după ce a absolvit Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti. Este considerat unul dintre "copiii de suflet" ai guvernatorului BNR Mugur Isărescu, în umbra căruia a crescut şi s-a format ca specialist.
În urmă cu un deceniu, Isărescu, pe atunci premier, l-a numit consilier principal al ministrului de finanţe Decebal Traian Remeş. Apoi, timp de patru ani, Croitoru a fost reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional, ocupând funcţia de consilier senior pentru directorii executivi din cadrul FMI. S-a întors în ţară şi a redevenit consilierul guvernatorului BNR.
Funcţie pe care o ocupă şi acum, chiar dacă ar fi putut ajunge chiar şi mai sus în ierarhia Băncii Naţionale. Zilele trecute, Croitoru a fost susţinut de PD-L pentru postul de viceguvernator, însă a pierdut în faţa liberalului Bogdan Olteanu.
Acum câţiva ani, Croitoru a cochetat cu posibilitatea de a-i deveni ginere guvernatorului, fiind prieten o perioadă cu Lăcrămioara Isărescu. Cei doi s-au despărţit, însă fără a afecta relaţia lui Croitoru cu Isărescu.
Antena3.ro