Chiar dacă şeful statului a susţinut că vrea să dea un guvern care să treacă de Parlament până la alegeri, procedura care urmează a fi pusă în aplicare face ca guvernul cu care va veni noul premier desemnat să ajungă în dezbaterea plenului abia după primul tur de scrutin. Toată această situaţie va pune clasa politică să se confrunte cu perspectiva organizării alegerilor prezidenţiale de guvernul demis Boc II, al cărui mandat interimar are toate şansele să fie prelungit după data de 14 noiembrie când expiră termenul de 45 de zile stipulat în Constituţie pentru astfel de condiţii.
DISCURSUL PREŞEDINTELUI TRAIAN BĂSESCU
Premierul nou desemnat va trebui să depună lista de miniştri în parlament în termenul legal 10 zile, cu alte cuvinte tocmai în săptămâna de dinaintea primului tur de scrutin, când se întâmplă ca legislativul să fie în vacanţă de campanie. În aceste condiţii, Birourile Permanente se vor reuni abia după 22 noiembrie pentru a stabili calendarul audierilor şi ziua votului.
Planuri şi speranţe postelectorale în Modrogan
Rezultatelele primului tur de scruin va provoca şi primele fisuri seriose în cadrul noii majorităţii parlamentare. În funcţie de distanţa care va existza între principalii competitori şi de cine va accede în turul doi al prezidenţialelor, UDMR carea până în prezenz a lucrat la maximizarea câştigurilor sale politice în cadrul negocierilor post electorale care vor urma, se va poziţiona în favoarea unei tabere sau alta.
Cu cât distanţa dintre Mircea Geoană şi Traian Băsescu, principalii pretendenţi la scaunul din Cotroceni va fi mai mare, cu atât UDMR va adopta o poziţie mai clară în favoarea unuia dintre cei doi candidaţi. Dacă Băsescu va conduce ostilităţile electorale este de aşteptat şi că grupul minorităţilor naţionale să schimbe tabăra şi să se alăture noii majorităţi pe care PDL încearcă să o constituie în legislativ cu aportul celor 20 de ?independenţi? giraţi deja de Băsescu ca grup distinct parlamentar.
În schimb, şansele unei posibile alianţe PDL-PNL cresc numai în cazul în care Băsescu s-ar distanţa detaşat după primul tur de Geoană, situaţie care i-ar face pe liderii din teritoriu să facă presiuni asupra lui Antonecu să facă pasul spre tandemul dorit de Băsescu cu PDL.
Discursul premierului desemnat:
Principalele declaraţii ale preşedintelui:
-Partidele au expus următoarele puncte de vedere. PNL doreşte guvern condus de tehnicieni, condus de domnul Iohannis. PSD doreşte guvern de tehnicieni, condus de domnul Iohannis. Ambele partide au ridicat problema evaluării guvernului, după alegerile prezidenţiale.
-UDMR susţine un guvern Iohannis care poate fi ori de tehnicieni, ori de politicieni. Minorităţile susţin un guvern Iohannis, cu componenţă politică.
-Soluţia ca actualul guvern să rămână în funcţie până la alegeri a fost preyentată de unele partide ca echidistantă.
-PDL susţine varianta unui guvern politic.
-Dacă îmi este permis un comentariu faţă de aceste propuneri. O poziţie aparte faţă de aprtide şi chiar faţă de grupul minorităţilor, a avut-o grupul independenţilor, care va susţine orice guvern.
-Îngrijorător este faptul că majoritatea optează pentru un guvern de tehnicieni, ceea ce generează riscul ca guvernul să fie unul strict pewntru perioada campaniei electorale, şi care să aibă o susţinere limitată. cred că nu putem avea o astfel de abordare, cu guverne de serviciu.
-UE, FMI şi Bamnca Mondială îşi încheie misiunea mâine, condiţionânt încheierea evaluarii, după ce România va avea un guvern în funcţie şi bugetul de stat va fi aprobat.
-O altă solicitare imperativă a FMI este ca legea răspunderii fiscale să fie adoptată înainte de sfârşitul anului.
-În lipsa unui guvern legitim, nu se pot continua discuţiile.
-Vreau să îi asigur pe români că orice guvern va găsi resursele să plătească salariile şi pensiile. Nu trebuie să existe o panică, o îngrijorare, că prin plecarea Fondului nu se vor plăti salariile.
-În aceste condiţii, în care majoritatea vorbeşte de guvern de tehnicieni, deci reţineri să îşi asume responsabilitatea pentru guvern, am luat în consideraţie semnalul pe care majoritatea l-a dat în parlament, pentru ca guvernul Boc să aibă mai multe prerogative şi să poată transmite Parlamentului proiectul de buget pe 2010.
-Din păcate nu pot răspunde acestor abordări, care nu sunt temeinice şi nu sunt în interes naţional. România are nevoie de un guvern cu care să nu ne jucăm.
-Am obligaţia de a desemna un premier.
-La anterioara desemnare am făcut concesia de a desemna un premier independent politic.
-Fac un pas în întâmpinarea majorităţii, dar cu condiţia de asumare politică.
-Numele primului ministru pe care îl desemnez este Liviu Negoiţă.
Antena3.ro