Sevil Shhaideh este propunerea social-democraţilor pentru funcţia de prim-ministru. Anunţul a fost făcut miercuri de preşedintele PSD, Liviu Dragnea. El a spus că "deocamdată" nu poate solicita această funcţie pentru sine.
"O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine deocamdată", a afirmat Dragnea, după consultările de la Cotroceni.
Iată firul evenimentelor politice de miercuri:
Ora 15:00 - Delegația UDMR a ajuns la consultările cu președintele Klaus Iohannis, vineri, la ora 15:00. Delegația este condusă de președintele UDMR, Kelemen Hunor. Din delegaţia UDMR fac parte Kelemen Hunor, Attila Cseke şi Attila Korodi.
De menționat, UDMR a semnat un acord de colaborare parlamentară cu PSD-ALDE, tot miercuri.
UDMR va vota în Parlament propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier - Sevil Shhaideh, dacă aceasta va fi desemnată de şeful statului, a anunţat miercuri preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.
---
Ora 14:00 - Delegația USR a intrat la consultări la ora 14:00. Delegația, condusă de Nicușor Dan, a ieșit de la consultări la aproximativ 30 de minute.
Nicușor Dan, liderul delegației USR, a explicat că majoritatea parlamentară l-a propus "pe Liviu Drangea, printr-un interpus" pentru funcția de premier.
----------------------------
Ora 12:30 - Delegația PNL a intrat la consultări la ora 12:30. Delegația este condusă de Raluca Turcan, președinte interimar PNL. Alături de Raluca Turcan se mai află Cristian Bușoi, Cătălin Predoiu, Marian Petrache și Mircea Hava.
Delegația PNL a ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis, miercuri, de la Palatul Cotroceni, în jurul orei 13:00.
Președintele PNL, Raluca Turcan, a opinat că propunerea PSD – ALDE pentru funcția de premier, Sevil Shhaideh, este dovada “obsesiei de control a domnului Liviu Dragnea”.
----------------------------
Ora 11:00 - La ora 11:00 au început consultările de la Palatul Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și delegațiile PSD și ALDE, conduse de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.
În jurul orei 11:30, delegațiile PSD și ALDE au ieșit de la consultările cu președintele Klaus Iohannis și Liviu Dragnea a anunțat care este propunerea PSD pentru funcția de premier: Sevil Shhaideh
Citește și: Sevil Shhaideh, biografie. Cine este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru
"Eu sunt un om consecvent și tot ce am spus în această campanie va fi respectat. Am spus de la început că noi vom avea o singură propunere. Dacă această propunere va fi refuzată, fără motiv constituțional, atunci vom înțelege că nu s-ar dori ca cei care au câștigat alegerile să facă guvernul.
Cu președintele am avut o discuție așezată și normală, i-am spus că ne interesează și este deja prins în programul nostru, stabilitatea macroeconomică, elementele de securitate ale României să fie întărite. I-am reiterat angajamentul nostru de 2% din PIB pentru apărare, i-am spus și că Guvernul va fi format, dacă va accepta această propunere, din oameni care vor să muncească și cu care poate colabora instituțional.
Nu am niciun fel de relație de rudenie cu doamna Shhaideh. Este membru PSD din iulie 2015.
Nu am făcut un concurs de vedete. Nu va fi un guvern de vedete, ci de oameni care merg la treabă, să muncească pentru români. Notorietatea doamnei Shhaideh va fi dată de fapte. O spun cu sinceritate, guvernul va avea un drum foarte bine stabilit. Nu trebuie să inventeze lucruri, să își imagineze programe de guvernare, este un program foarte bine articulat pe care trebuie să îl ducă la îndeplinire", a explicat Liviu Dragnea, după consultările de la Cotroceni.
Știre inițială
Președintele Klaus Iohannis începe miercuri consultările cu partidele politice parlamentare cu privire la formarea Guvernului.
PSD și ALDE, care au semnat luni un protocol de colaborare, vor merge împreună la consultări, după ce i-au solicitat acest lucru șefului statului, care a acceptat propunerea.
Protocolul PSD-ALDE prevede că cele două formațiuni vor alcătui un program comun de guvernare și că au un candidat unic pentru funcția de premier.
Inițial, programul consultărilor era următorul: miercuri — PSD, PNL, USR și UDMR și joi — ALDE, PMP și grupul minorităților naționale din Parlament.
Președintele Iohannis a avut și săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD și ALDE nu au participat deoarece nu se anunțase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie.
Potrivit șefului statului, niciuna dintre formațiunile care au participat la consultările de miercurea trecută nu i-a avansat un nume de premier.
El a precizat că viitorul prim-ministru trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care va avea majoritate în Parlament.
Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, declara, la finalul consultărilor, că liberalii nu sunt în măsura de a face o propunere de premier și că, dacă s-ar ajunge într-o astfel de situație, prima opțiune ar fi Dacian Cioloș.
USR nu va vota un guvern format în jurul PSD și al lui Liviu Dragnea, anunța atunci președintele partidului, Nicușor Dan.
Președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, sublinia că l-a informat pe șeful statului că PMP va face parte din orice soluție politică anti-PSD.
UDMR nu caută fotolii ministeriale și funcții, ci parteneri în Parlament pentru a pune în practică cele mai importante elemente din programul său politic, explica președintele formațiunii, Kelemen Hunor, după consultările cu președintele Iohannis.
La rândul său, reprezentantul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, afirma că votul la alegeri a fost extrem de clar, context în care mecanismele prevăzute de legislație în privința formării Guvernului trebuie să se aplice "pe pilot automat".