Autorităţile locale se revoltă împotriva deciziei Guvernului de a disponibiliza personalul primăriilor fără o descentralirare totală care să permită acestora aă aibă acces la fonduri de investiţii şi aplicarea unor standarde de cost pentru diminuarea şi eficientizarea cheltuielilor. Întruniţi la Buşteni, membrii Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) au criticat joi această măsură în condiţiile în care ei reclamă că cea mai mare parte dintre primării nu au suficienţi angajaţi ca să-şi poată desfăşura activitatea". Preşedintele UNCJR, social-democratul Liviu Dragnea s-a declarat sătul de situaţia înregistrată an de an la nivelul a peste 2.500 de localităţi care "nu au bani proprii" şi depind ca nişte ?cerşetori? de Guvern pentru a afla ce buget vor avea.
"În România, din cauza principiilor de dezvoltare locală există Ťinsuleť foarte mari cum ar fi Bucureştiul şi câteva oraşe importante, după care vine un Ťdeşertť format din peste 2.500 de localităţi mici, care nu au bani nici de funcţionare", a afirmat preşedintele UNCJR, Liviu Dragnea.
În ceea ce priveşte intenţia autorităţilor centrale de a opera disponibilizări la nivelul primăriilor din teritoriu, Liviu Dragnea a arătat că el şi colegii de la CJ-uri nu sunt de acord cu această măsură. "Nu am fost de acord cu această măsură, pentru că cea mai mare parte dintre primării nu au suficienţi angajaţi ca să-şi poată desfăşura activitatea", a spus preşedintele CJ Teleorman.
Liviu Dragnea a subliniat că o soluţie în acest sens ar fi modificarea legii privind finanţele publice locale astfel încât să nu mai existe primării care să nu aibă asigurate fonduri pentru cheltuieli "indiferent de culoarea politică", prin crearea unor bugete multianule de investiţii.
"Dorim ca reprezentanţii Guvernului pe care i-am invitat la discuţii să accepte proiectul de modificare a Legii finanţelor publice locale adoptat printr-un acord în primăvară", a spus Liviu Dragnea, carea mai arătat că în prezent reprezentanţi ai Asociaţiei Oraşelor din România (AOR), Asociaţiei Muncipiilor din România (AMR), preşedinţi de consilii judeţene, precum şi reprezentanţi ai ministerelor vor purta o serie de discuţii pentru stabilirea unor "standarde de calitate şi de cost precum şi a unor normative privind personalul", pentru a defini bugetele autorităţilor locale în funcţie de două componente, una de funcţionare şi alta de dezvoltare.
Componenta privind funcţionarea are în vedere asigurarea fondurilor pentru plata salariilor şi a cheltuielilor cu utilităţile, iar cea de dezvoltare vizează banii pentru proiectele necesare dezvoltării efective a unei localităţi, prin adoptarea unor mecanisme transparente de alocare efectivă a fondurilor.
Liviu Dragnea a cerut ca în localităţile în care nu există venituri proprii pentru funcţionarea aparatului administrativ să fie asigurate măcar fondurile necesare funcţionării.
"În localităţile care nu au venituri proprii trebuie să asigurăm măcar funcţionarea, astfel încât administraţiile să nu rămână fără bani indiferent de culoarea politică, aşa cum se întâmplă în ultimii ani", a mai spus Dragnea, potrivit căruia, în prezent există peste 2.500 de localităţi care "nu au bani proprii" şi care, "în fiecare an, nu ştiu cât vor primi în anul următor de la Guvern şi aşteaptă ca cerşetorii să afle ce buget vor avea".
Dragnea a reiterat ideea alocării unui procent din Produsul Intern Brut (PIB) în aşa fel încât fiecare administraţie publică locală să-şi poată elabora bugete multianuale de investiţii.
De altfel problema ?tăierilor de personal? va fi discutată împreună cu pachetul de legi privind descentralizarea în cadrul şedinţei de luni a coaliţiei de guvernare, ideea de bază fiind introducerea unor standarde de cost pentru diminuarea şi eficientizarea cheltuielilor, a mai precizat Dragnea.
În prezent, acest pachet legislativ este discutat la Buşteni de către reprezentanţii autorităţilor locale împreună cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea şi posibil, premierul, Emil Boc, invitat şi el la acest grup de lucru.
Marius Vulpe, Antena3.ro