Miniștrii social-democrați au trimis deja la Guvern lista reducerilor cheltuielilor din propriile bugete.
Potrivit surselor Antena 3 CNN, la Ministerul Culturii va fi o tăiere de 2 milioane de lei, la Ministerul Transporturilor aproape 400 de milioane de lei, însă nu de la întreținerea drumurilor sau de la investiții, pentru că asta era cerința principală a premierului, să nu fie afectate investițiile și nici bugetul de salarii.
La Ministerul Economiei va fi o tăiere de câteva zeci de milioane de de lei, iar la Ministerul de Finanțe aproape 400 de milioane de lei.
Cu alte cuvinte, social democrații deja și-au făcut lista optimizărilor bugetelor din perioada următoare și au trimis-o către Guvern pentru a fi discutată în ședința de astăzi a Executivului.
Rămâne de văzut care vor fi tăierile în ministerele liberale și cele care aparțin UDMR.
Citește și: Planul de austeritate pregătit pentru români! Milioane de oameni ar fi afectați
Cert este că toate aceste tăieri trebuie să acopere 20 miliarde de lei, lipsa de la bugetul de stat de la începutul anului. Această sumă ar fi trebuit să se regăsească din încasări, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Încasările din lunile ianuarie, februarie și martie la bugetul de stat au fost sub așteptări, motiv pentru care miniștrii trebuie să taie acum cheltuielile din propriile bugete.
Premierul Nicolae Ciucă a cerut reducerea cheltuielilor bugetare
Premierul Nicolae Ciucă a cerut tuturor miniștrilor reduceri de cel puțin șase procente.
”Având în vedere obligația Guvernului de a conduce politica fiscal bugetară în mod prudent și de a gestiona resursele și obligațiile bugetare, precum și riscurile fiscale, de o manieră care să asigure sustenabilitatea poziției fiscale, este necesară adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.
În acest context, vă rugăm să dispuneți reevaluarea fondurilor aprobate prin legea bugetară anuală pentru instituția pe care o conduceți și să identificați măsuri ce pot fi adoptate, inclusiv prin acte normative, care să conducă la diminuarea prevederilor bugetare cu cel puțin șase la sută din totalul creditelor bugetare aprobate, fără afectarea investițiilor, indiferent de sursa de finanțare, a cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile și din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Măsurile identificate vor fi transmise Guvernului până cel târziu la data de 12 aprilie 2023”, se arată în document.
Citește și: Ce se ştie până în acest moment despre măsurile de austeritate ce vor fi luate. Primele sporuri care dispar
PSD nu susține tăierea salariilor
PSD susține că nu va accepta sub nicio formă o măsură care ar presupune tăierea salariilor.
”Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru. Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă.
Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.
”Nu avem, la ora actuală, nivelul de salarii din România, fie că vorbim de privat sau de bugetari, care să permită reduceri de venituri”, a mai spus el.