Antena 3 CNN Politică Lista cu numele vehiculate pentru a prinde o funcţie în Guvernul Emil Boc

Lista cu numele vehiculate pentru a prinde o funcţie în Guvernul Emil Boc

Lista cu numele vehiculate pentru a prinde o funcţie în Guvernul Emil Boc
17 Dec 2008   •   15:55

Noua majoritate rezultată după alegerile parlamentare din 30 noiembrie şi-a împărţit deja ministerele, urmând să se decidă acum lista cu numele care vor ocupa posturile câştigate la negocieri. Potrivit înţelegerii dintre Alianţa PSD+PC şi democrat liberali, funcţia de vicepremier va reveni social democraţilor, în virtutea faptului că PD-L a obţinut funcţia de premier. PSd+PC a obţinut 8 ministere cu portofoliu şi unul fără, iar PD-L a obţinut 9 ministere. Ministerul Justiţiei va reveni unui independent.
Iată posibila listă a Guvernului Emil Boc
Premier: EMIL BOC
Vicepremier:
- Sunt vehiculate în acest moment două nume din partea PSD, ambele însă nesigure. DAN NICA, prima opţiune a social-democraţilor, nu a fost acceptat de Cotroceni, au declarat pentru Antena3.ro surse din partid. ILIE SÂRBU, următoare opţiune a PSD, este deocamdată nemulţumit de atribuţiile restrânse ale funcţiei de Vicepremier, în condiţiile în care el ar fi dorit Ministerul Agriculturii.
MINISTERELE PD-L
- Ministerul Finanţelor
GHEORGHE POGEA pare a fi prima opţiune, el fiind impus de Adriean Videanu, care a dat de înţeles că nu doreşte un loc în Guvern. Totuşi, nu se ştie încă răspunsul Cotroceniului la propunerea Pogea. O altă propunere ar fi IONUŢ POPESCU, deşi surse din partid îl dau ca sigur drept viitorul şef de la AVAS.
- Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii
Nimic nu este decis aici, atâta timp cât prima opţiune, RADU BERCEANU, pare scos din ecuaţie, liderii PD-L fiind supăraţi pe modul în care acesta a negociat împărţirea comisiilor de la Senat. Tot aici este vehiculat şi numele lui RĂZVAN MURGEANU.
- Ministerul Economiei
IONUŢ POPESCU e singurul nume vehiculat, dar situaţia pare incertă. ADRIEAN VIDEANU se pare că a renunţat la această funcţie, el participând la negocierile comune cu PSD+PC, în condiţiile în care din delegaţii ar fi trebuit să facă parte doar persoane care NU vor face parte din Guvern.
- Ministerul Apărării Naţionale
Postul pare deja ocupat de MIHAI STĂNIŞOARĂ, consilierul preşedintelui Traian Băsescu.
- Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei
Pentru această funcţie cel mai vehiculat nume este al lui VASILE BLAGA, deşi în partid se fac presiuni pentru ca acesta să nu prindă un loc în Guvern. Totuşi, potrivit ultimelor informaţii, lui Blaga i s-ar fi propus în ultimă instanţă să preia acest minister, iar acum se aşteaptă răspunsul acestuia.
- Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Această funcţie se pare că va fi ocupată de CĂTĂLIN MARINESCU.
- Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional
Penteru această funcţie este vehiculat numele senatorului IOAN SBÂRCIU, rector al Institutului de Arte Plastice din Cluj. De asemenea, mai este vehiculat şi numele lui SEVER VOINESCU.
- Ministerul Tineretului şi Sportului
Numele cel mai vehiculat este al MONICĂI IACOB RITZI, dar este posibilă o rocadă cu ROBERTA ANASTASE.
- Ministerul Turismului
Numele cel mai vehiculat este al ROBERTEI ANASTASE, deşi ea iniţial ar fi preferat Ministerul Muncii. Este posibilă şi o rocadă cu MONICA IACOB RITZI. Pe ultima sută de metri, surse din PD-L au declarat pentru Antena3.ro că a intrat în cărţi pentru ocuparea acestui post şi ELENA UDREA. Săptămâna trecută, Udrea declara pentru Antena3.ro că nu vizează obţinerea unui post în viitorul Guvern. Soluţia cu Elena Udrea ministru la Transporturi s-ar putea concretiza dacă Roberta Anastase obţine preşedinţia Camerei Deputaţilor.
MINISTERELE ALIANŢEI PSD+PC
În acest moment în PSD grupările din jurul lui Ilie Sârbu, Marian Vanghelie şi Liviu Dragnea par să-şi împartă funcţiile. Gruparea din jurul lui Miron Mitrea şi Marian Oprişan se pare că a pierdut şansa de a prinde partea leului la împărţirea ministerelor.
- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
Cel mai sigur, funcţia de ministru la acest minister îi va reveni lui MARIAN SÂRBU.
- Ministerul Educaţiei şi Cercetării
Marian Vanghelie încearcă să o impună pe ECATERINA ANDRONESCU. În schimb, se pare că Mircea Geoană o sprijină pentru această funcţie pe OLGUŢA VASILESCU.
- Ministerul Sănătăţii Publice
Numele vehiculate pentru această funcţie sunt:FLORIAN POPA de la PSD şi IRINEL POPESCU de la PC. Totuşi, Irinel Popescu are puţine şanse de a prinde acest post, deoarece aprope sigur PC va primi doar un singur minister, iar acela va fi cel pentru IMM-uri.
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
Dacă ILIE SÂRBU rămâne vicepremier, această funcţie va fi ocupată de VALERIU STERIU, fost secretar de stat în acest minister pe vremea când la conducerea lui se afla chiar Ilie Sârbu.
- Ministerul Administraţiei şi Internelor
Numele cel mai des vehiculat este cel al lui GABRIEL OPREA. Totuşi, pe ultima sută de metri surse din partid anunţat că Marian Vanghelie ar fi reuşit să-şi impună propriul candidat pentru acest post: CĂTĂLIN VOICU, fost ofiţer SPP.
- Ministerul Afacerilor Externe
Mircea Geoană îl susţine pentru această funcţie pe TITUS CORLĂŢEAN, dar mai multe grupări din partid vor să îl impună pe CRISTIAN DIACONESCU, care are mai multe şanse.
- Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile
ALEXANDRU MAZĂRE are puţine şanse să ocupe acest post, din cauza relaţiei fratelui său, Radu Mazăre, cu Traian Băsescu. În aceste condiţii, baronii de Galaţi, Brăila şi Constanţa încearcă să-l impună pe ION BAZAC, despre care se ştie în acest moment doar că este importator al cunoscutei firme Ferrari. De asmenea, este vehiculat şi numele lui NICOLAE NEMIRSCHI, viceprimar de Constanţa, dar cu puţine şanse de a prinde acest post.
- Ministerul pentru IMM, Comerţ şi Mediu de Afaceri
Acest minister se pare că va ajunge în curtea PC, numele DANIELEI POPA fiind cel mai des vehiculat. Totuşi, de la PSD este posibil să încerce să obţină acest post CONSTANTIN NIŢĂ.
- Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
VICTOR PONTA are prima şansă, în condiţiile în care contracandidatul său, RADU MOLDOVAN, se pare că ar fi anunţat că nu mai este interesat de acest post.

- Ministerul Justiţiei
Deşi s-a anunţat că acest post va fi ocupat de un independent, în fapt, surse apropiate negocierilor susţin că persoana care va ocupa această funcţie va fi desemnată direct de Traian Băsescu. printre numele vehiculate sunt GABRIEL BÂRSAN şi LAURA CODRUŢA KOVESI, deşi sunt posibile surprize.
Preşedinţia Senatului: Preşedintele PSD, MIRCEA GEOANĂ
Preşedinţia Camerei Deputaţilor
- Numele cel mai des vehiculat este DANIEL BUDA, de la PD-L, dar situaţia se poate schimba în funcţie de negocierile interne în partid pentru ocuparea unui loc în Guvern. Joi seara a mai apărut ca variantă pentru această funcţie şi ROBERTA ANASTASE, aceasta fiid nemulţumită de ceea ce ar putea obţine în Guvern.
Joi, partidele vor avea şedinţe interne de partid, în care cei care doresc să ocupe o funcţie în Guvern vor fi propuşi oficial în forurile interne, liderii partidelor urmând să valideze candidaturile propuse.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: negocieri guvern
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close