Cererea senatorului Cătălin Voicu de anulare a votului Senatului cu privire la cererea sa de arestare şi de ascultare a punctului său de vedere nu are şanse în a fi aprobată. I-o sugerează atât liderul PSD Victor Ponta care a făcut luni apel către preşedintele Senatuilui, Mircea Geoană să acţioneze pentru a proteja Senatul şi partidul de orice interferenţe în justiţie, indiferent de considerentele personale, cât şi însuşi Geoană, care a apreciat că infirmarea votului din Senat în cazul Voicu este relativ dificilă şi se va merge pe procedura clasică.
Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, la RFI România, că nu se pune problema reluării votului în Senat în cazul lui Cătălin Voicu. El a susţinut că Mircea Geoană trebuie să acţioneze pentru a proteja Senatul şi partidul de orice interferenţe în justiţie, indiferent de considerentele personale.
"Am discutat cu preşedintele Comisiei juridice din Senat, domnul senator Greblă, şi mi s-a explicat că s-au respectat absolut toate procedurile în cazul domnului Voicu şi că nu se mai pune problema, în mod serios vorbind, politic şi juridic, reluării unui vot. Lucrurile sunt tranşate atât din punctul nostru de vedere ca partid, când am spus foarte clar că domnul Voicu, ca orice alt om de altfel trebuie să meargă în faţa judecătorilor, cât şi din punctul de vedere al Senatului. Domnul Mircea Geoană, în dubla sa calitate, de preşedinte al Senatului, dar şi de membru PSD cred că trebuie să acţioneze tocmai pentru a proteja Senatul şi partidul de orice interferenţe în actul justiţiei, indiferent de considerentele personale, pe care poate le are", a declarat Voicu.
Întrebat dacă este de părere că s-ar impune anumite modificări în ceea ce priveşte imunitatea parlamentară, preşedintele PSD a răspuns: "Dacă o să considerăm că e bine ca un parlamentar să fie arestat, fără măcar să mai fie informată Camera din care face parte, putem să mergem pe această direcţie. Am fi singura ţară democratică cu un asemenea sistem, dar mă rog, noi întotdeauna suntem speciali din toate punctele de vedere".
Nici Mircea Geoană nu crede că noul demers al senatorului Voicu ar avea vreo şansă. "Este o chestiune pe care o voi supune forurilor statutare. Marţi, avem Birou Permanent la Senat, Comisia juridică va fi sesizată şi va trebui să avem un punct de vedere. Infirmarea votului din Senat e relativ grea, ca o decizie internă a unei camere a Parlamentului să fie inversată sau anulată cu excepţia vreunei situaţii deosebite. Vom merge pe o cale procedurală clasică, obişnuită, şi Comisia juridică va fi încurajată să ne dea într-un termen cât mai scurt un punct de vedere pe care să-l readucem în Biroul Permanent al Senatului", a precizat liderul Senatului.
El a amintit că în cazul Voicu nu a existat un document medical oficial care să certifice o situaţie medicală excepţională şi care să motiveze absenţa sa de la plen. "Este o chestiune de interpretare. Noi am făcut toate diligenţele de publicitate şi de bună credinţă. Au mai fost situaţii în care au existat cazuri medicale invocate de unii senatori. Cazul domnului Şerban Mihăilescu este unul pe care îl reamintesc pentru că a fost relativ recent în Senat, atunci când a venit cu documente medicale care certificau o situaţie de intervenţie chirurgicală în străinătate, cum a fost cazul la un anumit moment la Viena pentru domnul Mihăilescu. Atunci, proceducra în interiorul Comisiei juridice a suferit o amânare. În aceste condiţii, am şi menţionat de la tribuna Senatului că nu am fost sesizaţi cu un document medical oficial care să certifice o situaţie medicală excepţională", a spus Geoană.
Senatorul Cătălin Voicu a adresat Biroului Permanent al Camerei superioare a Parlamentului o cerere pentru a fi audiat în plen, susţinând că hotărârea adoptată de Senat pe 24 martie de încuviinţare a arestării preventive ar fi lovită de nulitate absolută, deoarece nu s-ar fi respectat litera Regulamentului care prevede obligativitatea ascultării sale în şedinţa de plen.
Antena3.ro