Antena 3 CNN Politică Ședință PSD la mânăstirea lui Arsenie Boca. Ciolacu: „Nu vom avea candidat comun cu PNL. Dacă alegerile sunt în decembrie, nu voi candida” (surse)

Ședință PSD la mânăstirea lui Arsenie Boca. Ciolacu: „Nu vom avea candidat comun cu PNL. Dacă alegerile sunt în decembrie, nu voi candida” (surse)

psd manastire antena 3 cnn
Liderii PSD s-au dus la mânăstirea lui Arsenie Boca pentru a decide candidatul la prezidenţiale
de Mădălina Mihalache    |    14 Iun 2024   •   10:25

Partidele din coaliţia de guvernare decid în aceste zile strategia pentru alegerile prezidențiale pe baza unor analize pe care PSD și PNL le fac în ședințe separate. Liderii social-democrați s-au reunit deja la Sâmbăta de Sus, chiar la mânăstirea unde a slujit Arsenie Boca.

 

Update 13:52 Ciolacu: „Dacă alegerile prezidenţiale se mută în decembrie, nu candidez”. Despre varianta Geoană: „Nu e din afara partidului, a fost președintele PSD. Trebuie să avem o discuție”

Update 13:20 - Gabriela Firea: Marcel Ciolacu ar trebui să candideze la alegerile prezidenţiale, e persoana cea mai potrivită

„Din punctul meu de vedere, Ciolacu este persoana cea mai potrivită şi cea mai indicată să candideze la prezidențiale”, a spus Gabriela Firea, vineri, la finalul ședinței PSD, care a avut loc vineri la mânăstirea Brâncoveanu din localitatea brașoveană Sâmbăta de Sus.

Update 12:59Ironii PSD la adresa PNL: tricou cu un fluture care zboară și mesajul „Make Suceava Great Again"

Update 11:45 - Paul Stănescu, despre sprijinirea lui Geoană la prezidenţiale: Este exclus

PSD va avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale, a declarat, vineri, secretarul general al partidului, Paul Stănescu, la şedinţa de la mânăstire.

În acest fel, practic, a exclus susţinerea lui Mircea Geoană la alegerile prezidenţiale din poziţia de independent, sprijinit de PSD.

„Este exclus", a spus Paul Stănescu, precizând că PSD va avea candidat propriu.

„Părerea mea, părerea multor colegi cu care stau de vorbă, cu toţi spunem lucrul ăsta - PSD va avea candidat la funcţia prezidenţială un membru al PSD. 

Cutuma partidului a fost ca acest candidat să fie preşedintele partidului", a mai spus Stănescu, înainte de reuniunea Consiliului Politic Naţional al PSD, care are loc la Sâmbăta de Sus.

„Cu certitudine, PSD va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale", a spus şi preşedintele partidului, Marcel Ciolacu.

Update 11:00 - Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor PSD, la începutul ședinței de vineri, că PSD și PNL nu vor avea un candidat comun la alegerile prezidențiale.

„Nu vom lua decizia privind candidatul la prezidențiale, dar ce vă pot spune este că nu vom avea candidat comun cu PNL”, le-a spus Marcel Ciolacu colegilor, potrivit unor surse politice.

De asemenea, liderul PSD spune că dacă alegerile vor fi în decembrie, nu va candidat.

„Dacă alegerile vor fi în decembrie, eu nu voi candida”, ar mai fi spus acesta, potrivit surselor citate. 

----------------------

Știrea inițială

În timp ce liberalii îşi doresc un candidat propriu, social democraţii păreau deschişi la o candidatură comună, dar să fie susţinut un membru PSD. 

Şi data alegerilor a devenit acum motiv de scandal. Astăzi în Poiana Braşov, liderii din PNL vor avea o şedinţă pentru a decide strategia cu care merg la discuțiile cu PSD. Liberalii și-ar dori ca alegerile prezidențiale să fie organizate în decembrie, în timp ce social democrații vor devansarea alegerilor în septembrie, așa cum a fost stabilit deja în Coaliție.

Cei din PSD discută ce urmează tot la munte, la Sâmbăta de Sus, la o mânăstire.

Social-democraţii sunt vineri dimineaţă la Mânăstirea Brâncoveanu, de la Sâmbăta de Sus, o mânăstire veche, din 1600. 

Este fără precedent ca un partid politic să facă o ședință la mânăstire. Mai exact, social-democraţii s-au întâlnit într-un centru de conferințe, chiar lângă mănăstire, o sală care este plină de icoane. La Mânăstirea Brâncoveanu, a slujit și părintele Arsenie Boca. 

Cât despre miza acestor ședințe, din primele informații, astăzi nu se va lua nicio decizie în ședința social-democraților.

Aseară, social-democraţii au stat până târziu la păstrăvărie și au discutat foarte mult despre rezultatul alegerilor locale și alegerilor europarlamentare, mai puțin despre alegerile prezidențiale. 

Liderii județeni ai PSD spuneau că se așteptau ca Marcel Ciolacu să le arate care va fi direcția, dacă va candida sau nu la alegerile prezidențiale, dar nu s-a întâmplat acest lucru. 

Paul Stănescu a spus că Marcel Ciolacu trebuie să fie candidatul la alegerile prezidențiale

Cel care a discutat cu ei separat a fost secretarul general al PSD, Paul Stănescu. El a fost cel care a spus că Marcel Ciolacu trebuie să fie propus candidat pentru alegerile prezidențiale şi PSD să aibă candidat propriu.

De partea cealaltă, la cei din Partidul Național Liberal, începe ședința cu o oră mai târziu. Ei nu au venit la munte de aseară, ci vin în această dimineaţă. 

La PNL, lucrurile sunt puțin mai simple. Nicolae Ciucă va fi cel mai probabil desemnat candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. 

Liberalii spuneau că vor merge singuri la aceste alegeri prezidențiale, chiar dacă social-democrații au încercat să le spună că dacă nu îl susțin pe Marcel Ciolacu drept prezidențiabil comun, atunci ar putea să meargă într-un tandem Mircea Geoană prezidențiabil, Marcel Ciolacu prim-ministru

Răspunsul şefului PNL, și oficial și neoficial, a fost acela că indiferent de ce va face Partidul Social Democrat, PNL va merge cu prezidențiabil separat și acela va fi Nicolae Ciucă. 

Marcel Ciolacu spunea recent, întrebat despre alegerile prezidențiale, că politica este mult mai complicată şi că nu este suficient să faci o rugăciune sau o dorință, pentru că lucrurile în politică nu stau chiar aşa.

Nici măcar liderii PSD nu îşi dau seama exact, la acest moment, dacă Marcel Ciolacu își va asuma această candidatură la alegerile prezidențiale sau nu. 

Mircea Geoană vrea să candideze independent la prezidențiale, cu susținere tacită din partide

În schimb, liderii sunt de părere că după scorul pe care l-a obținut PSD atât la alegerile locale, cât și la europarlamentare, Ciolacu poate să impună aproape orice în partid: fie să candideze el, fie să susțină un alt candidat, chiar dacă acesta nu face parte din Partidul Social Democrat, cum ar fi Mircea Geoană, fost președinte al PSD.

Toți primarii şi președinții de organizații județene care au câștigat aceste alegeri au primit mesaj personal de la Mircea Geoană pentru a-i felicita. Deci, Mircea Geoană încearcă în aceste zile tatonări în partide și nu doar în PSD, ci și în Partidul Național Liberal, încearcă să-și atragă susținere. 

El vrea să candideze independent la aceste alegeri prezidențiale, însă cu susținere tacită din partide.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close