De la Bruxelles, şeful statului a anunţat că pensiile ar trebui să crească cu 15%, cel puţin cu rata inflaţiei.
A adăugat, însă, că nu ştie dacă sunt fonduri pentru această majorare, dar a avansat procentul, spunând că pensionarii cu venituri mici nu trebuie să suporte costurile crizei.
"Știu că s-au vehiculat tot felul de propuneri, 10%-11%, dar nu putem să așteptăm de la pensionari să plătească ei prețul crizelor.
Când avem o inflație peste 15%, ar fi corect ca această creștere a pensiilor de la 1 ianuarie să țină cont de inflație și, atunci, creșterea trebuie să fie mai mare decât a fost până acum vehiculată.
Nu știu dacă bugetul permite o creștere de 15%, dar cred că merită luate în considerare toate opțiunile și venit cu o creștere care compensează în bună măsură inflația. Trebuie atenție sporită pentru cei cu pensii mici, acolo apar problemele cele mai mari", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.
Şi dacă a zis-o preşedintele, s-a conformat şi premierul Nicolae Ciucă.
Dacă acum câteva zile, prim-ministrul spunea că nu sunt bani pentru mai mult de 11%, şi le interzicea miniştrilor social-democraţi să mai avanseze cifre, la comanda preşedintelui Iohannis, prim-ministrul s-a întors.
"Am discutat acest subiect şi analizând datele de inflaţie, putem să vedem că azi inflaţia a depăşit 15%.
După ultimele date publicate de INS inflaţia e la 15,9% şi cred că pensionarii din România nu merită să suporte pe umerii lor această povară a inflaţiei, motiv pentru care trebuie să analizăm şi să facem în aşa fel să asigurăm creşterea pensiilor cu rata inflaţiei", a declarat premierul Ciucă pe 20 octombrie.
"În ceea priveşte procentul, am să continui să afirm că el trebuie să se încadreze în posibilităţile bugetare, dar undeva nu mai mult de 11%, pentru că orice procent dincolo de 11% impactează pe deficitul la bugetul la pensii", spunea premierul pe 13 octombrie.