Liberalii vor contesta la Curtea Constituţională ordonanţa prin care preşedintele Senatului , Mircea Geoană, a devenit vicepreşedinte al CSAT. Pe motiv că actul normativ reprezintă o aberaţie ?fără temei constituţional?, fiind concepută în beneficiul unei singure persoane, parlamentarii PNLvor face apel la această procedură în momentul în care legea va fi semnată şi anunţată de preşedinţii Camerelor în plen în vederea contestării, a declarat, marţi, deputatul George Scutaru.
"În opinia noastră, a liberalilor, OUG CSAT prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedintele Consiliului Suprem de Apărare al Ţării este aberantă. Este dată doar pentru a da satisfacţii unei persoane, domnului Mircea Geoană. Am strâns numărul necesar de semnături la nivelul grupului parlamentar din Camera Deputaţilor. Textul sesizării la CC este definitivat şi, în momentul în care se va declanşa termenul de 48 de ore în care putem să sesizăm Curtea, vom depune această contestaţie", a susţinut Scutaru.
În momentul în care preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului vor semna şi anunţa proiectul de lege în plen, marţi sau lunea viitoare, liberalii vor depune sesizarea la CC.
"Nu ştiu ce caută în CSAT şeful uneia dintre Camerele Parlamentului, în condiţiile în care Parlamentul ar trebui să controleze activitatea instituţiilor care fac obiectul activităţii CSAT", a mai spus Scutaru, precizând că sesizarea este semnată de 60 de deputaţi PNL.
Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a explicat că sesizarea PNL se referă în principal la încălcarea articolului 1 din Constituţie, care se referă la principiul separaţiei puterilor în stat, dar că OUG mai încalcă şi prevederile articolelor 71 şi 115 din Legea fundamentală a României.
"Ne referim în principal la trei articole din Constitituţie încălcate grav de prevederile OUG. Ne referim la art. 1 aliniatul 4 din Constituţia României care enunţă principiul separaţiei şi ecghilibrului între cele trei puteri în stat. Noi considerăm că acest articol e încălcat grav prin faptul că un reprezentant al puterii legislative devine membru într-un organ al puterii executive. Cadrul constituţional stabileşte că natura juridică a CSAT ? o autoritate a administraţiei publice centrale, autonomă faţă de Guvern, prezidată de preşedintele României şi supusă controlului Parlamentului", a subliniat Chiuariu.
Liberalul a susţinut că "Senatul nu are la nivel constituţional nicio atribuţie expresă, de sine stătătoare, în domeniul Apărării şi Securităţi naţionale, toate atribuţiile din această sferă revenind celor două Camere reunite - Parlamentului ca organism reprezentativ suprem".
?Prin includerea preşdintelui Senatului în componenţa CSAT are loc o dedublare, pe de-o parte domnul Geoană este co-autor al unor decizii administrative în calitate de vicepreşedinte al CSAT, pe de altă parte e cenzor, controlor al acestor decizii, în cadrul exercitării controlului parlamentar, în calitate de preşedinte al Senatului" a explicat Chiuariu.
Antena3.ro