"Da, pentru că este vorba despre prezenţa patronatelor şi sindicatelor, care doresc această discuţie. Sigur că vom merge acolo şi ne vom spune punctul de vedere", a răspuns Antonescu, întrebat dacă PNL va participa la această întâlnire.
Cu o săptămână în urmă, peşedintele PNL anunţa că el şi partidul său nu vor mai merge să discute cu preşedintele Traian Băsescu decât în condiţii extraordinare, cum ar fi implicarea României într-un război, sau dizolvarea parlamentului.
Antonescu a mai precizat că liberalii se opun categoric planului preşedintelui Traian Băsescu prin care se doreşte redresarea economică a României, deoarece nu are nicio şansă de reuşită şi nu face altceva decât să aşeze pe umerii celei mai afectatecategorii de români povara acestei crize.
"Liberalii se opun categoric aşa-zisului plan propus de Traian Băsescu şi de Fondul Monetar care nu rezolvă în niciun fel redresarea economică a ţării, dimpotrivă, plasează pe umerii unei categorii dintre cele mai afectate povara acestei crize, fără nicio perspectivă, fără niciun viitor şi fără să avem vreo garanţie că vom avea redresare economică sau măcar că vom putea până la sfărşitul acestui an, actualul nivel al taxelor şi impozitelor", a spus Antonescu.
În opinia liberalului, Emil Boc şi Traian Băsescu sunt "ultimii oameni din România îndreptăţiţi, din punct de vedere politic şi moral, să aplice vreun plan anticriză, oricare ar fi el".
"România este, astăzi, în această situaţie dramatică, din cauza a ceea ce guvernele conduse de Emil Boc şi girate de Traian Băsescu, în 2009-2010, au făcut sau nu au făcut în fruntea României", a punctat liberalul.
În ceea ce priveşte planul de măsuri propus de Traian Băsescu şi de FMI, Antonescu consideră că se încearcă în mod fals vehicularea ideii că nu existau decât două alternative, şi anume mărirea cotei unice şi a TVA-ului sau acest "plan aberant" care afectează milioane de români.
"Nu este adevărat, după cum nu este adevărat că ceea ce ne propune preşedintele Traian Băsescu ar fi un plan de măsuri şi de politici de dreapta", susţine liberalul.
Liderul liberal a mai pretins că intervenţia PNL împotriva creşterii TVA-ului şi cotei unice ar fi avut un cuvânt greu de spus în abandonarea acestor alternative de către Guvern în discuţiile cu FMI.
"PNL, care este reprezentantul legitim şi constant al intereselor sectorului privat şi al dreptei politice în România, spune că s-a opus categoric creşterii TVA şi cotei unice de impozitare. Probabil că intervenţia noastră a fost decisivă în abandonarea acestei variante analizate de către Guvern, după cum recunoştea ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu", a arătat Antonescu.
Liderul PNL a anunţat că partidul său susţine reducerea cheltuielilor, dar nu şi a salariilor. "Principiul nostru este: da, reduceri cheltuieli bugetare pentru serviciile speciale sau pentru instituţiile care alimentează clientela politică a PDL-ului. (...) Spre deosebire de instituţii, oamenii au nevoie de aceşti bani. Ei nu fac licitaţii trucate şi nu risipesc bani", a conchis Antonescu.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, duminică, după întâlnirea cu sindicatele, că a convenit cu liderii centralelor sindicale formarea unui grup de analiză.
"În ceea ce priveşte înţelegerile de astăzi (duminică - n.r.) cu sindicatele, ele vizează în primul rând o participare a tuturor la soluţionarea problemelor actuale şi de perspectivă ale României. Din acest motiv, am răspuns pozitiv solicitării sindicatelor de a se constitui un grup pe care-l putem numi oricum, un grup de analiză, la care să participe Guvern, sindicate, patronat, reprezentanţi ai partidelor parlamentare şi Preşedinţia României şi, împreună, în următoarele şase luni, să găsim soluţii pentru a cheltui mai bine şi mai eficient începând cu 1 ianuarie 2011", a spus Băsescu.
Antena3.ro