Surse liberale susţin că problema guvernării este folosită de aripa Tăriceanu şi pentru a submina poziţia de lider a lui Crin Antonescu în partid, stare de lucruri de care acesta este conştient şi pe care tot încearcă să o contracareze.
Modul în care a încercat să-l pună la punct pe Tăriceanu în ultimele zile după primirea de către acesta a controversatei oferte telefonice din partea lui Traian Băsescu pentru intrarea la guvernare, dovedeşte că poziţia de lider deţinută de Antonescu este vulnerabilă în acest moment. Conform unor surse citate de cotidianul Gândul, Antonescu ia în calcul chiar tranşarea acestei probleme cu cartea demisiei sale pe masă pentru a-şi sili colegii de partid să nu voteze astăzi în şedinţa Comitetului Executiv Naţional intrarea la guvernare alături de PD-L.
Tăriceanu se bazează pe sprijinul liderilor filialelor din teritoriu care nu mai vor încă un an de stat deoparte de tentaţia puterii. În special, filialele moldovene par a se acomoda cel mai bine la gândul guvernării cu PDL, dacă vor avea garanţia unui premier liberal. Organizaţiile de Bacău, Iaşi, Neamţ şi Suceava, dar şi cele de Cluj, Sălaj, Dolj, Arad şi-au făcut deja cunoscută această opţiune.
Antonescu are de partea sa pe cei mai mulţi dintre parlamentarii partidului. Totuşi câteva filiale şi-au mandatat reprezentanţii să-i acorde sprijin preşedintelui liberal: PNL Constanţa, PNL Bihor,PNL Covasna şi PNL Prahova preferă opoziţia, liberalii din Mureş, Alba şi Hunedoara speră încă la impunerea unei guvernări împreună cu PSD şi UDMR sau iau în calcul cel mult varianta acordării de sprijin parlamentar unui guvern minoritar. Mai realişti, colegii lor din Satu Mare propun aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale de validare sau de anulare a rezultatului alegerilor prezidenţiale.
Cel mai probabil însă astăzi în şedinţa CExN a PNL nu se va lua nici o decizie clară care să tranşeze problema intrării la guvernare, în condiţiile în care alegerile prezidenţiale nu au fost încă validate de CCR, mai mult au fost chiar constestate la această instituţie de PSD. Mai multe filiale PNL au dat deja semnale că sunt dispuse să aştepte deznodământul acţiunii de contestare demarate de PSD şi este posibil ca Antonescu să propună colegilor de partid amânarea unui vot pe tema intrării la guvernare până ce se va şti cine va fi în mod oficial şi legal preşedintele României.
Atât Antonescu, cât şi prim-vicepreşedintele Ludovic Orban s-au pronunţat în ultimele zile, în mod repetat împotriva reluării oricărei legături de colaborare cu democrat-liberalii. În paralel, Tăriceanu a criticat comportamentul de "căţeluş" dovedit de PNL faţă de PSD, părere împărtăşită şi de alţi lideri ai partidului precum Teodor Meleşcanu şi Romeo Stavarache, cunoscut pentru aversiunea sa pentru social-democraţi în general şi pentru Viorele Hrebenciuc în special.
Antonescu şi-a reafirmat opţiunea pentru păstrarea relaţiei cu social-democraţii deşi cu doar o zi înainte îşi nuanţase poziţia arătând că PNL se poate gândi la o guvernare alături de PDL, numai dacă i se oferă garanţia, puţin probabilă, a unui premier liberal.
Simţând că pierde teren în propriul partid, preşedintele PNL a declanşat ieri seară, la Antena3 un nou atac dur la adresa lui Tăriceanu. "Pentru mine a fost o mare dezamăgire, nu pentru faptul că nu mai are nicio calitate în partid, dar niciuna, să negocieze, să angajeze, să se iţească aşa la gardul partidului arătându-şi farmecele sau arătând farmecele partidului. Dincolo de chestia asta care-l pune într-o situaţie jenantă pe domnia sa ca om politic, ca om care a fost prim-ministru, preşedinte al unui mare partid. Dincolo de asta, este un semnal extrem de păgubos dacă un om care s-a bătut cu Traian Băsescu şi într-un fel a reuşit să reziste, a câştigat nişte partide (sic!), a arătat că se poate rezista, că se pot face şi lucruri bune la guvernare, chiar dacă îl ai pe unul preşedinte care îţi pune beţe în roate, şi e puţin spus, dacă un asemenea om la primul apel al lui Traian Băsescu fuge în direcţia sa, fuge să pupe papucul sultanului.... Nu e vorba că au vorbit la telefon, poate vorbi oricine, dar faptul că după aceea are loc o reacţie politică în care ni se spune că am fost remorcile PSD, ni se spune că am fost căţeluşii PSD, ni se spune că am trădat valorile dreptei, adică începi să vorbeşti ca... să nu dau nume... e jenant", a susţinut Antonescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro