În PNL, membrii de partid încep să se agite şi să facă calcule post-electorale. Ultimele sondaje interne de opinie demonstrează faptul că liderul lor, Crin Antonescu intră cu şansa a doua în curs pentru turul secund al alegerilor prezidenţiale. În aceste condiţii, în partid au început să se înfiripeze ideea unei coabitări cu partidul învingătorului după alegerile din 6 decembrie pentru a accede la guvernare. Surse liberale susţin că liderii de la centru privesc cu îngrijorare semnalele primite din teritoriu care ar dovedi că tot mai mulţi aleşi locali nu-şi fac iluzii cu privire la deznodământul prezidenţialelor şi ar dori o apropiere rapidă de câştigătorul acestora pentru structurarea unei eventuale formule de guvernare post-electorale. Ultimele poemni electorale acordate de Guvernul Boc primăriilor liberale au creat un curent favorabil de opinie idei unei coabitări cu PDL în cazul în care Traian Băsescu ar obţine un al doilea mandat prezidenţial. Scenariul pare a fi sedus şi câţiva membri marcanţi ai PNL, ceea ce l-a făcut joi, pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu să lanseze un avertisment propriilor colegi de formaţiune: o guvernare cu PDL este posibilă, dar puţin probabilă şi de nedorit dată fiind experienţa tristă din trecut cu acest partid şi preşedintele Băsescu.
Cicatricile trecutului comunFostul premier a recunoscut că este posibilă o întoarcere la guvernare a liberalilor alături de PDL, în cazul în care Băsescu se instalează la Cotroceni pentru un nou mandat, însă alianţa este puţin probabilă având în vedere experienţa "tristă" pe care au avut-o cu democrat-liberalii.
"Da, e posibil să guvernăm cu PDL, dar puţin probabil. Avem o experienţă foarte tristă cu Băsescu şi PDL. N-aş recomanda colegilor mei să uite prea repede. Dar, dacă se găseşte o modalitate corectă de negociere şi discuţii pe seama principiilor noastre de la care nu putem face rabat, orice discuţie e posibilă", a spus Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că în prezent Traian Băsescu şi PDL încearcă să-i cucerească pe liberali în ideea de a deveni parteneri pe viitor.
"Am tot observat în ultimul timp gesturi galante, Traian Băsescu şi PDL încearcă să ne cucerească ca viitori parteneri. La PSD, Geoană consideră în mod natural o coaliţie posibilă după alegeri cu PNL, şi nu ştiu de ce. Cu PDL problemele pe care le-am ridicat anul trecut după alegerile parlamentare rămân valabile. Nu ne vor avea parteneri dacă vor să îşi bată joc de Parlament, să-l transforme în instituţie de faţadă, pentru că noi considerăm Parlamentul unul dintre pilonii democraţiei din România", a susţinut liderul liberal.
Garanţii şi condiţiiTăriceanu a sugerat că în cazul în care democrat-liberalii îi doresc ca parteneri de guvernare, aceştia vor trebui să facă dovada respectării unor condiţii.
"La PDL, nu vom accepta modificarea legii electorale prin trecerea de la sistemul uninominal proporţional la sistemul majoritar. În plus, este foarte posibil ca cei de la PDL să încerce să forţeze organizarea de alegeri anticipate la anul ? este un proiect la care nu suntem parteneri cu ei", a arătat Tăriceanu.
Nici în situaţia unor discuţii viitoare cu PSD lucrurile nu ar trebui să stea altfel.
"PSD nu este un partid de îngeri, aşa cum îşi imaginează unii că îi vedem noi. În legătură cu o viitoare participare a PNL într-o coaliţie de guvernare cu PSD, o să pornim de la unele premise care nu sunt discutabile. Actualul sistem fiscal, întrucât PSD e mare amator de introducere a impozitului progresiv, noi nu discutăm pe un astfel de subiect. Trebuie, de asemenea, să dispară impozitul forfetar, care cred că a fost ideea lui Boc, însă. Trebuie redată credibilitatea justiţiei", a enumerat liderul PNL, câteva din condiţiile pe care PNL ar trebui să le pună social-democraţilor ca premise pentru formarea unei posibile coaliţii guvernamentale.
Marius Vulpe, Antena3.ro