Demersul liberal a fost înaintat preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, pentru a pune în dezbaterea acestui for legislativ, o "cerere de urmărire penală" a prim-ministrului Emil Boc.
În scolitarea PNL este invocată "săvârşirea infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 8 alin. 2, lit. a din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, constând în refuzul nejustificat" de a prezenta Comisiei economice din Senat, în termen de maxim 20 de zile de la primirea solicitării, informaţiile şi documentele solicitate printr-o adresă din 28 aprilie 2010, înregistrată la Registratura Cabinetului premierului.
"Refuzul nejustificat al unui membru al Guvernului, în cazul de faţă domnul prim-ministru Emil Boc, de a prezenta Comisiei economice, de industrii şi servicii din Senat, în termen de maxim 20 de zile de la primirea solicitării, informaţiile şi documentele cerute prin adresa nr. XX/217/28.04.2010, constituie infracţiune conform dispoziţiilor art. 8 alin. 2, lit. a din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani", se arată în documentul semnat de Vosganian.
El aminteşte că, prin adresa menţionată, ca preşedinte al Comisiei economice din Senat, i-a solicitat premierului furnizarea unor informaţii legate de finanţarea investiţiilor publice în anul 2009 şi primul trimestru din 2010, potrivit unei situaţii din care trebuia să reiasă obiectivele sau proiectele de investiţii grupate pe categorii, respectiv obiective sau proiecte de investiţii în continuare, noi şi alte cheltuieli de investiţii, contractele de achiziţii publice încredinţate direct prin Hotărâre de Guvern. De asemenea, se cerea ca plăţile efectuate să se detalieze pe luni şi pe executanţii de lucrări şi furnizori.
Totodată, s-a solicitat prezentarea unei situaţii cu obiectivele sau proiectele de investiţii şi alte cheltuieli de investiţii pentru care s-au organizat, în aceeaşi perioadă, licitaţii pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice, inclusiv din cadrul Regiilor Autonome şi Companiilor Naţionale aflate în subordinea ministerelor, precum şi firmele care s-au înscris la aceste licitaţii şi firmele câştigătoare.
Cum până la data formulării sesizării către conducerea Senatului, prim-ministrul Emil Boc nu a prezentat informaţiile solicitate, Vosganian susţine că această cameră are dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor, conform prevederilor Constituţiei şi Regulamentului Senatului.
"Primul-ministru Emil Boc nu este parlamentar, drept pentru care conducerea Senatului poate decide fie să trimită sesizarea preşedintelui României, Traian Băsescu, fie să decidă să înceapă această urmărire penală chiar din Senat, mergând pe considerentul că premierul este membru al Guvernului, care se subordonează Parlamentului", a explicat Vosganian, citat de Mediafax.
Antena3.ro