Antena 3 CNN Politică Leonard Orban este noul ministru al Afacerilor Europene. Ministerul a fost aprobat cu 245 de voturi "pentru"

Leonard Orban este noul ministru al Afacerilor Europene. Ministerul a fost aprobat cu 245 de voturi "pentru"

3 minute de citit Publicat la 11:18 20 Sep 2011 Modificat la 11:18 20 Sep 2011
Leonard Orban este noul ministru al Afacerilor Europene. Ministerul a fost aprobat cu 245 de voturi "pentru"
UPDATE 14:48 - Înfiinţarea ministerului Afacerilor Europene a fost aprobată, în urma votului din plenul Parlamentului. Leonard Orban a fost desemnat ministru,, cu 245 de voturi "pentru".

Votul a fost secret, cu bile. Anunţul oficial urmează să fie făcut de la tribuna Parlamentului.

 


UPDATE 14: 15
. Parlamentarii au început votarea înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene pentru a cărui conducere este propus consilierul prezidenţial Leonard Orban. Votul este secret cu bile.
   
Pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei sunt necesare 236 de voturi favorabile.
   
Opoziţia a anunţat că nu va participa la vot.
   
Premierul Emil Boc a declarat, luni, că orice reprezentant al opoziţiei care va vota în Parlament împotriva înfiinţării Ministerului Afacerilor Europene va vota împotriva propriului primar care poate accesa fonduri UE şi a făcut un apel la maturitatea clasei politice de a sprijini înfiinţarea noului minister.
   
Şi preşedintele Traian Băsescu a cerut, luni, coaliţiei să trateze cu maximă atenţie votul din Parlament privind înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, dând asigurări că prezenţa lui Leonard Orban în Cabinet va creşte calitatea actului guvernamental.
   
UPDATE 12:15.
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost reluată, informează Mediafax. În şedinţa de marţi a plenului reunit al Parlamentului urmează să fie validată propunerea de înfiinţare a Ministerului Afacerilor Europene condus de Leonard Orban.

Ministerul Afacerilor Europene va genera un impuls suplimentar în accelerarea procesului de absorbţie a fondurilor europene şi evitarea situaţiei în care România ar pierde aceşti bani, votul parlamentarilor pentru înfiinţarea noului minister fiind astfel de interes naţional, a afirmat premierul Boc.
   
În discursul susţinut la şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului convocată pentru înfiinţarea Ministerului Afacerilor Europene, premierul a reluat totodată ideea că votul pentru înfiinţarea noului minister este important pentru ca primarii, indiferent de culoarea politică a acestora, să poată implementa proiectele europene.
   
Conform datelor prezentate de şeful Guvernului, la acest moment sunt înregistrate proiecte pentru contractarea fondurilor structurale în valoare de 56 miliarde euro, dintre care au fost aprobate contracte în sumă de 21 miliarde euro. Dintre acestea au fost însă semnate proiecte în valoare de numai 14 miliarde euro.
   
Şedinţa este condusă de către preşedintele Senatului, Mircea Geoană, iar la aceasta sunt prezenţi şi premierul Emil Boc şi membrii Cabinetului.
   
Leonard Orban, propus ministru al Afacerilor Europene, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare de administraţie şi afaceri europene.
   
Pentru înfiinţarea noului minister şi instalarea lui Leonard Orban la conducerea instituţiei sunt necesare 236 de voturi favorabile.



Şedinţa plenului reunit al Parlamentului a fost suspendată până la ora 12.00, la propunerea PDL, informează Mediafax. Partidul a motivat că două dintre comisii nu şi-au finalizat audierile, astfel că unele dintre punctele de pe ordinea de zi nu ar putea fi dezbătute.
   
Imediat după începerea şedinţei, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat amânarea acesteia pentru ora 12.00, motivând că două comisii nu şi-au finalizat audierile şi, în consecinţă, unele puncte de pe ordinea de zi nu vor putea fi dezbătute.
   
În replică, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a acuzat ducerea în derizoriu a şedinţelor de plen reunit de către parlamentarii coaliţiei de guvernare.
   
Preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, s-a declarat nemulţumit de faptul că se încearcă o amânare, în condiţiile în care premierul Emil Boc şi o serie de miniştri sunt prezenţi.
   
"DomnuleToader, vreţi să-i faceţi asta primului-ministru?", a întrebat Geoană.
   
"Domnul prim-ministru a fost consultat", a răspuns Toader.
   
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a solicitat ca Parlamentul să dezbată propunerea de înfiinţare a Ministerului Afacerilor Europene, după care să se decidă amânarea sau continuarea lucrărilor.
   
Supusă la vot, propunerea lui Mircea Toader de amânare a şedinţei a fost aprobată cu 174 de voturi "pentru", 167 de voturi "împotrivă" şi două abţineri.
 


CITEŞTE ŞI "Ludovic Orban: Sunt nevoit să aleg între fratele meu şi valorile în care cred"



×
x close