ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Fostul guvern Tăriceanu a trecut în legislatura trecută prin Parlament mai multe legi proprii şi ordonanţe decât au reuşit senatorii şi deputaţii să adopte din propriile opere legislative. Potrivit Buletinului de activitate elaborat de Senat pentru perioada 2004-2008, fostul Executiv a dat dovadă de mai multă eficinţă în domeniul contribuţiei legislative. Din totalul de 1475 de proiecte de lege şi odonanţe depuse de Guvern la Senat de Guvern, reprezentanţii acestei camere legislative au votat în favoarea a 538 de proiecte de lege, a 699 de ordonanţe de urgenţă şi 202 ordonanţe emise în baza legilor de abilitare. Comparativ, deputaţii şi senatorii au depus în legislatura trecută 2212 de iniţiative legislative. Doar 448 dintre proiectele de lege parlamentare au fost adoptate de Senat. Acest model ar putea fi imitat şi de noua putere, în ciuda faptului ca are în spate coaliţia celor 70 de porocente.
Parlamentarii, mai critici cu propriile iniţiative legislative decât cu cele ale GuvernuluiSenatul a înregistrat în timpul fostei legislaturi depunerea a 3688 de proiecte de lege, iniţiative şi ordonanţe guvernamentale. 599 dintre proiecte au parţinut Guvernului, care a mai remis spre adoptare acestei camere legislative 681 de ordonanţe de urgenţă şi alte 195 de ordonanţe. În paralel, senatorii au depus 681 de iniţiative legislative, în timp ce deputaţii şi-au adus aportul la procesul legislativ cu 1127 de proiecte de lege. Alte 634 de propuneri legislative au fost elaborate în comun de reprezentanţi ai celor două foruri parlamentare.
Afluxul de iniţiative parlamentare nu s-a materializat însă şi în legi aplicabile. Din totalul de 2212 de propuneri, cu care au venit parlamentarii pe parcursul ultimilor patru ani, doar o cincime, 448 au fost adoptate.
Gradul de eficienţă al Guvernului în acest domeniu a fost sensibil mai ridicat: 538 de proiecte trecute prin Senat din totalul de 599, plus 699 de ordonanţe de urgenţă şi 202 ordonanţe emise în baza legilor de abilitare, între acestea regăsindu-se şi acte normative din timpul guvernării Năstase.
Guvernul Boc pe urmele predecesorilorPractica ordonanţelor de urgenţă, dar şi a aprobării tacite caracterizează şi noua putere. Deşi coaliţia PSD-PDL întruneşte la nivelul parlamentului aproximativ 70% din voturile senatorilor şi deputaţilor, Guvernul Boc a făcut apel destul de des la obiceiul emiterii ordonanaţelor de urgenţă, mai ales acolo unde anumite proiecte de lege iniţiate de proprii parlamentari au căzut sub semnul neconstituţionalităţii.
Ultimul exemplu îl reprezintă controversata ordonanţă a schimbării conducerilor serviciilor deconcentrate prin care politizarea acestor instituţiie teritoriale capătă literă de lege. Actul normativ a preluat conţinutul unui proiect de lege democrat-liberal, declarat neconform cu textul fundamental al ţării de către Curtea Constituţională.
Şi mai suprinzătoreste apelul des al reprezentanţilor Puterii la practica adoptării tacite în cazul unor iniţiative legislative, cazul legii privind paşapoartele biometrice. Cu toate că cele două partide de guvernământ dispun pe hârtie de o majoritate confortabilă la nivelul celor două foruri legislative, în fapt, nu au fost rare cazurile în care mobilizarea propriilor parlamentari pentru adoptarea unor legi, îndeosebi organice, s-a dovedit defectuoasă.
La Cameră, diferite interese şi neînţelegeri dintre membrii coaliţiei de guvernământ au dus deja la înregistrarea adoptării în acest an ca tacite a 12 proiecte de lege. Alte 3 riscă să treacă prin această cameră prin aceeaşi metodă în următoarele 10 zile.
Nici Senatul nu este străin de această practică. Proiectul de lege prin care preşedintele acestei instituţii, social-democratul Mircea Geoană ar urma să devină vicepreşedinte în CSAT ar putea urma calea procedurii tacite, de vreme ce partenerii din PDL nu se grăbesc să se mobilizeze pentru a oferi voturile atât de necesare pentru adoptarea acestei legi organice.
Marius Vulpe, Antena3.ro