Referendumul a fost adoptat, miercuri, de Parlament. Votul la referendum se va desfăşura între orele 07 şi 23, iar validarea referendumului e condiţionată de prezenţa la urne a 50% + 1 din persoanele cu drept de vot.
Camera Deputaţilor, reunită în sesiune extraordinară, a adoptat miercuri proiectul privind aprobarea OUG nr. 41/2012 care modifică şi completează legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în forma adoptată de Senat. Decizia a fost luată cu 157 de voturi pentru, niciun vot împotrivă şi şase abţineri, în absenţa deputaţilor PDL, informează
Agerpres.
Anterior, Plenul Senatului a adoptat, miercuri, amendamentul senatorului PSD Dan Şova privind extinderea programului de vot la referendumul din 29 iulie la intervalul orar 07.00 - 23.00, şi păstrarea pragului de prezenţă la vot. Propunerea senatorului PSD a fost adoptată cu 63 de voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" şi 7 abţineri, în condiţiile în care votul a fost secret, la solicitarea senatorului Şerban Mihăilescu.
UPDATE 11:40 - Senatorul PSD Dan Şova a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că doreşte să propună un nou amendament, care să fie supus votului plenului, prin care programul la referendum să fie extins la intervalul orar 7.00 - 23.00
Iniţial, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a cerut retrimiterea la comisie a acestui proiect.
Solicitarea a fost reluată ulterior de preşedintele Comisiei juridice, democrat-liberalul Daniel Buda. El a cerut retrimiterea actului normativ pentru ca deputaţii jurişti să întocmească un raport de respingere în acest caz, susţinând că proiectul restrânge atribuţiile CCR. În urma pauzei de consultări, PSD a cerut reverificarea cvorumului de şedinţă, în acest moment făcându-se apelul nominal.
Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip (PSD), a declarat de la tribună că şedinţa de plen nu mai poate continua cu dezbaterea acestei legi, deoarece secretarul care conducea şedinţa, Gheorghe David (din partea PDL), s-a retras din plen.
Liderul grupului PSD, Ilie Sârbu, le-a cerut democrat-liberalilor să ceară secretarului de şedinţă să revină la tribună.
"Niciodată nu pleacă secretarul când se retrage grupul", a spus Sârbu.
La rândul său, liberalul Ioan Ghişe a declarat că adevărul nu este doar al opoziţiei.
"Este dreptul vostru de a nu vota, dar să impuneţi, minoritari, ca Guvernul să facă sau să nu facă ceva, e distanţă mare şi de morală. Spuneţi-vă punctul de vedere, dar nu impuneţi guvernului, nu e moral", a spus Ghişe.