Zgonea a precizat, după şedinţa de luni a Biroului Permanent al Camerei, că reprezentanţii PSD şi ai PNL din acest for au criticat proiectul, pe motiv că acesta "nu aduce nimic nou decât anumite funcţii şi posibilitatea Guvernului de a controla bugetele locale".
Potrivit secretarului Camerei, "arcul guvernamental a susţinut că proiectul reprezintă un angajament al României faţă de FMI privind adoptarea acestuia până la sfârşitul lunii martie", precum şi faptul că proiectul stabileşte strategia fiscală.
"În final, în Biroul Permanent al Camerei a fost un consens ca proiectul privind responsabilitatea fiscal bugetară să fie dezbătut miercuri în plen şi, tot miercuri, se va da şi votul final", a arătat Zgonea.
Comisia juridică a Camerei a avizat favorabil, în unanimitate, Legea responsabilităţii fiscale, care reglementează procedurile de elaborare a bugetelor multianuale şi înfiinţarea unui Consiliu fiscal, care să facă o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.
Senatul a adoptat, pe 3 martie, cu amendamente, proiectul legii responsabilităţii fiscal-bugetare, care stabileşte limite privind rectificările bugetare efectuate în cursul anului, regulile fiscale privind cheltuielile totale, cheltuielile de personal şi deficitul bugetar.
Proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare procedurile de elaborare a bugetelor multianuale, prevede înfiinţarea unui Consiliu fiscal, ca autoritate independentă, compusă din cinci membri pentru a asigura o analiză independentă şi de specialitate a prognozelor macroeconomice şi bugetare.
Antena3.ro