Senatul reia miercuri dezbaterea proiectului de lege pe educaţie, după ce în ultimele două şedinţe dedicate acestui act normtiv s-a constat fisuri la nivel guvernamental şi divergeneţele ireconciliabile pe această temă existente între reprezentanţii Puterii şi cei ai opoziţiei. În ciuda actualei majorităţi parlamentare, progresul pe această lege este extrem de lent fiind adoptate doar câteva articole. Senatorii au discutat, săptămâna trecută, primele şase articole din proiectul de lege, dezbătând atât amendamentele admise cât şi pe cele respinse de comisia sesizată în fond, respectiv Comisia pentru muncă.
Debutul lucrărilor de astăzi pe legea pensiilor a fost marcat şi de un incident: câţiva zeci de pensionari care au manifestat spontan în faţa clădirii Parlamentului au fost împrăştiaţi de către jandarmi deoarece nu dispuneau de autorizaţie pentru a picheta legislativul.
În precedentele şedinţe de lucru pe legea pensiilor, parlamentarii PD-L au avut surpriza neplăcută de a se confrunta cu părerile diferite ale independenţilor şi ale liderului lor, ministrul Apărării, Gabriel Oprea.
Oprea declara, la începutul săptămânii trecute, în plenul Senatului, că nu poate fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor. El a sugerat chiar că este dispus să plătească un preţ politic pentru prezervare pensiilor militarilor la nivelul actual.
"Este o lege de care România are nevoie, o iniţiativă curajoasă, asumată de un Guvern curajos. Grupul parlamentarilor independenţi susţin această lege, dar în egală măsură susţine îmbunăţirea ei prin amendamentele menită să asigure recompensarea justă a cadrelor militare. Nu pot fi de acord cu nicio măsură care duce la scăderea pensiilor militarilor şi a celor din sistemul de siguranţă militară"", afirma ministrul de la tribuna Senatului. A fost nevoie de intervenţia ulterioară a premierului Emil Boc pentru a linişti temerile acestuia.
Antena3.ro